Foto: Hisao Suzuky

A finals dels 80 i principis dels 90 Barcelona es posava a punt per rebre les Olimpíades. Però més enllà de l’obra pública i les grans construccions, locals d’oci com el bar Zsa Zsa, al carrer del Rosselló, representaven una petita revolució en l’àmbit del disseny i l’interiorisme fins al punt de guanyar el premi FAD d’interiorisme el 1990. 30 anys després, però, el poc que quedava d’aquell local, que per a molts va ser un referent, està desapareixent.

Així ho han denunciat a Twitter alguns usuaris, que, en veure les obres que s’hi estan fent, temen que el disseny ideat per l’equip de Varis Arquitectes i liderat per Dani Freixas desaparegui definitivament.

El final d’una època

“Ha estat una mort lenta, tot i que preferiria que no fos així“, comenta l’arquitecte Dani Freixas a betevé. I és que, diu, 10 anys després d’obrir-se el local ja estava força degradat. “L’altre dia vaig veure les obres i vaig pensar: ‘Quina pena’“, diu també Eulàlia González, una de les sòcies del despatx Varis Arquitectes que, a l’època, encara era estudiant però ja treballava amb Dani Freixas i va participar en el disseny. Reaccions similars han tingut alguns usuaris de Twitter, que juntament amb altres locals barcelonins com el Velvet, l’Universal i el Nick Havana consideren que “són ara un record”.

De fet, des dels anys 70, amb l’obertura de la sala Zeleste, a Barcelona havien obert diversos establiments d’oci de l’estil del Zsa Zsa, on el disseny tenia un paper prominent. “A la gent li feia il·lusió això del disseny, era un repte, perquè es venia de temps molt deixats”, comenta Freixas.

Foto: Hisao Suzuky

Il·luminació mutant per transformar l’espai

Un dels punts forts del disseny de l’espai era la capacitat de transformar-se fàcilment sobretot gràcies als canvis de llum i als miralls: la il·luminació mutava de manera automàtica en poc més de 10 segons “per primera vegada gràcies a la tecnologia” — apunta Freixas— per donar-hi un aire diferent segons el moment del dia. L’arquitecte explica que un amic seu li comentava: “Puc canviar de local sense passar pel carrer!”. “La gent al·lucinava”, diu també Eulàlia González.

A més, hi havia altres elements que també eren identificatius del local, com una gran paret de fusta translúcida de bedoll i un collage de catifes del dissenyador Peret. Tot i que ja feia uns anys que el bar Zsa Zsa havia deixat de funcionar, les obres que s’hi estan veient aquests dies fan témer que el disseny d’aquest local, que va marcar una època, desapareixerà definitivament.

Foto: Hisao Suzuky