La creació de la Vila Olímpica, la recuperació de les platges i les voladures controlades, com la dels blocs militars de la via Favència, per construir la ronda de Dalt són alguns dels moments històrics de la transformació de Barcelona per rebre els Jocs Olímpics del 92.

A principis d’agost del 1987 van començar els enderrocs i les càmeres de Clara Films ho van enregistrar tot. Josep Clanchet explicava ara fa 10 anys que eren conscients de la transcendència del moment i per això a Clara Films van prendre una decisió: situar punts fixos a tota l’àrea de transformació per aconseguir un document audiovisual que mostrés, en poca estona, com es transformava la ciutat des de diversos punts. I gràcies a aquesta decisió, ara, 30 anys després, es pot visualitzar com va ser aquest canvi.

En total són més de 3.000 hores de gravacions emmagatzemades en unes 6.000 cintes que mostren l’abans i el després dels Jocs i ara la productora que les va enregistrar les ha cedit a l’Arxiu Municipal. El fundador de la productora, Josep Clanchet, recordava en una entrevista fa 10 anys l’impacte que li va causar: “Hi havia una fàbrica de vidre amb uns senyors trets d’un llibre d’història, tornejaven el vidre… Les cares de pena que tot allò es perdés“.

Patrimoni de l’Arxiu Municipal

Clara Films ha cedit tot aquest material audiovisual a l’Arxiu Municipal perquè el conservi i tothom el pugui gaudir. “És una gran sort, aquest material és únic”, valora Joaquim Borràs, arxiver en cap de la ciutat. I perquè sigui accessible a tota la ciutadania s’ha organitzat la mostra “Videograma’92. El registre fílmic d’una gran transformació”. L’exposició s’ha inaugurat aquest dimarts a la tarda i es podrà veure fins al 15 de gener a l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona.