Audenis fa 90 anys, però els antecedents d’aquesta família dedicada als pianos venen de més lluny. A finals del segle XIX, Pere Audenis i Domenech treballava a la fàbrica de pianos Chassaigne Fréres de Barcelona, com a encarregat de secció. El seu fill, Josep Audenis i Rimundi, va continuar l’ofici d’afinador de pianos i orguener. Més tard, el jove Josep Audenis Masjuan va haver d’espavilar-se a aprendre l’ofici. Ell va ampliar les seccions d’instruments i avui està orgullós de veure com la nissaga continua amb els seus fills al capdavant.

Quatre generacions d’una nissaga d’afinadors

Josep Audenis Masjuan, ja retirat, és la tercera generació d’afinadors d’instruments musicals de l’Audenis. La botiga la va obrir el seu pare l’any que ell va néixer, el 1928, al carrer de Balmes. La mort prematura del pare va fer que, amb 18 anys, el Josep renunciés als estudis d’enginyer per dedicar-se als pianos. Recorda que “vaig tenir molts bons amics del meu pare, afinadors, que em van dir ‘no et preocupis, jo t’ensenyo'”. A partir d’aquí, va seguir la formació a la Casa Gabeau de París, amb l’afinador de la sala de concerts, i després a la casa de pianos Euterpe, a Alemanya.

Del carrer de Balmes al de València

L’any 1978 la botiga es va traslladar al local actual, al carrer de València. Aquí es va incorporar la dona del Josep, la Maria, amb una secció de partitures que va adquirir gran rellevància i que ara dirigeix la filla de la parella. També van ampliar la secció d’instruments.

Josep Audenis Masjuan sent un compromís i una passió veritable per l’ofici. Per això, sempre ha cregut que han de poder arreglar tots els instruments que venen. “La base ha sigut que el que venem ho arreglem, no? Per mi això ha sigut importantíssim”, explica, i que el client sàpiga que si compra un piano i alguna nota no sona bé “pam, agafo la maleteta i cap allà a arreglar la nota i afinar-lo”.

Per aquest motiu, la casa va ampliar també el servei de reparacions als instruments de corda i de vent, amb artesans especialistes. Actualment la secció d’instruments la dirigeix Josep Audenis fill, quarta generació de la nissaga d’afinadors.