plafons ceràmics carrer ganduxer
Foto: @Bcnsingular

Les obres de rehabilitació d’un edifici del barri de les Tres Torres, al districte de Sarrià – Sant Gervasi, han estat aturades a causa de la polèmica suscitada per la desaparició d’uns plafons ceràmics dels anys 70. Tal com n’ha alertat un usuari a les xarxes socials, part del mosaic de l’immoble, al número 127 del carrer de Ganduxer, ha estat retirat durant els treballs i no s’ha tornat a reposar. El districte ha informat que s’ha ordenat paralitzar-ne els treballs mentre se’n revisa la llicència per comprovar que “tot es fa de manera correcta”.

Aquests plafons, situats tant a Ganduxer com a la façana del carrer de l’Emancipació, abracen tota l’alçària de l’edifici. En una de les columnes del mosaic falten aquestes decoracions, tal com es pot apreciar en les imatges.

El mosaic és obra de Joan Rifà Benet, un artista osonenc que va crear aquests plafons l’any 1972. Són rajoles de ceràmica esmaltada de forma quadrangular en relleu que contenen figures geomètriques diverses i amb colors vius.

JxC denuncia un “nou atac” contra el patrimoni

La retirada de part del mosaic ja ha suscitat les crítiques del Grup Municipal de Junts per Catalunya. El seu portaveu, Jordi Martí, ha reclamat l’acció “urgent” del govern d’Ada Colau per salvar aquests conjunts ceràmics. En un comunicat, el partit assegura que es tracta d’un “nou atac contra el patrimoni de la ciutat”.

El grup d’Elsa Artadi s’ha desplaçat fins a la finca per veure’n l’estat. Assegura que les obres són “una operació de destrucció, amb piconadora“. El partit assegura que els operaris, pujats a la bastida, estan arrencant aquests elements.

Abans de les obres, la façana contenia tots els plafons de ceràmica intactes.