(ACN) El Palau Robert acull una exposició que aborda la tasca del Comissariat de Propaganda de la Generalitat republicana per lluitar contra el feixisme durant la Guerra Civil. “Aixafem el feixisme. El Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya, 1936-1939” dona a conèixer la varietat de formes informatives i propagandístiques que el Comissariat va utilitzar.

La mostra inclou un centenar de fotografies de l’època i una trentena de cartells originals, a més de diversos llibres, publicacions i altres objectes. Es pot visitar des d’aquest dimarts fins al 5 d’abril del 2021 a les sales 1 i 2. L’organitza la Direcció General de Difusió del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, i n’és la comissària la periodista Ester Boquera.

El Comissariat de Propaganda es va crear l’octubre del 1936 i va desplegar una estratègia comunicativa d’ampli abast. Va treballar per internacionalitzar el conflicte bèl·lic i alhora explicar-se davant l’opinió pública republicana catalana i espanyola. L’exposició no només reconstrueix i difon les accions persuasives que va portar a terme la Generalitat durant el conflicte bèl·lic, sinó que també les contextualitza i n’explica els motius.

Homenatge al cartell “Aixafem el feixisme”

El títol de l’exposició fa referència al cartell més popular que va editar el Comissariat de Propaganda i un dels més famosos de la Guerra Civil, el del fotògraf publicitari Pere Català Pic, en què es mostra una espardenya esclafant una creu gammada.

Algunes de les curiositats que es poden trobar a l’exposició són l’esborrany d’una carta de Salvador Dalí adreçada al seu amic d’infantesa Jaume Miravitlles. Dalí s’ofereix a treballar en un encàrrec molt particular, el cartell de l’última Diada legal que se celebra a Catalunya fins a la transició. També s’hi poden veure unes il·lustracions originals dels treballadors del Comissariat que Lola Anglada va traçar.

Al llarg de l’exposició es pot sentir la cançó ‘El més petit de tots’, que ha recuperat el grup Nainonain, inspirada en l’estatueta homònima que va crear el Comissariat de Propaganda i que es va considerar “la mascota de la Revolució”.

Exposició en quatre blocs

El relat expositiu s’estructura en quatre apartats. El primer bloc no arrenca amb la Guerra Civil, sinó que es remunta uns anys enrere, a principis de segle XX, i apunta la importància del desenvolupament de la publicitat a Catalunya i com les tècniques i el coneixement d’aquesta es van incorporar a la propaganda en esclatar el conflicte bèl·lic.

La mostra segueix amb la posada en marxa del Comissariat de Propaganda, l’octubre del 1936. Des d’aquell moment i durant uns mesos viu un període d’esplendor durant el qual es consolida. El tercer bloc comença amb els anomenats Fets de Maig del 1937, una lluita armada pel poder a la rereguarda catalana entre els diferents partits i sindicats. El darrer tram és el de l’arribada de les tropes franquistes a Catalunya quan ocupen la primera capital catalana, Lleida, l’abril del 1938.