De plaça estàtica a plaça dinàmica. L'antiga Mostra d'Associacions de la Mercè, ara rebatejada amb el nom Associa't a la Festa, ha abanonat els estands individuals de les edicions anteriors. Després de 20 anys, s'ha reinventat el model de celebració. FERNANDO PINDADO, comissionat de Democràcia Activa i Participació "Hem vist que la manera de fer evident el que fan les associacions no és una paradeta amb fulletons, sinó veure exactament què és el que fan." La dinàmica dels tallers és molt activa. Cada hora i mitja hi passa una associació diferent que s'hi instal·la per mostrar la seva feina. "Nosaltres estem aquí per ensenyar a la gent que les persones amb paràlisi cerebral també poden fer art sense utilitzar les mans, que la gent ho experimenti." MARIA DANTAS, Stop Mare Mortum "Ser a la Mercè ens serveix per apropar-nos als ciutadans, establir sinergies, trencar estereotips." NATÀLIA REINA, Consell de la Joventut de Barcelona "La gent està molt involucrada i té moltes ganes de fer coses." Hi ha gairebé 200 entitats representades i la idea és donar la mateixa importància tant a les grans com a les petites o menys conegudes. La varietat temàtica hi està servida amb molta festa i, com no hi podia faltar, amb molta participació.

Més de 200 associacions ofereixen, durant el cap de setmana, una gran mostra d’activitats de caire lúdic i festiu que promouen habitualment als diferents barris i districtes de la ciutat. Es tracta d’agents de diversos sectors, i de punts de referència en la creació de xarxes ciutadanes i en la lluita per la justícia social.

La mostra ara és molt més dinàmica, ja que cada hora i mitja hi canvien les entitats i, per tant, les activitats i tallers. Associa’t a la Festa disposa d’11 espais repartits per la plaça. Hi ha tres escenaris amb espectacles de diverses disciplines i tres espais de tallers, amb activitats per als més petits. L’oferta es completa amb un estudi de ràdio, des del qual s’emeten programes en directe sobre associacionisme. Els visitants poden participar també en l’espai mural dedicat a la lliure expressió artística. També hi ha cafeteria al bell mig de la plaça amb productes de comerç just.

Algunes de les associacions que hi estan presents són la Fundació Catalana per la Paràlisi Cerebral, Stop Mare Mortum, Creu Roja, Oxfam Intermón, el Consell de la Joventut de Barcelona o la Xarxa d’Educació Lliure. Pels organitzadors, aquest nou model de mostra és més dinàmic i fomenta la participació ciutadana. Les entitats destaquen la importància d’implicar la ciutadania i conscienciar els més petits sobre problemàtiques socials com els refugiats o els accidents de trànsit, per exemple. L’única contrapartida d’aquest dinamisme a la plaça de Catalunya és que els que esperin trobar les entitats en un estand fix, com en edicions anteriors, no les hi trobaran pas.

A més a més de prendre consciència sobre el teixit associatiu de la ciutat, a la mostra es pot gaudir de música, dansa, teatre, contacontes, gimcanes, tallers i jocs infantils, entre altres activitats.

Comparteix a: