Tot a punt per a una edició històrica del Sónar als espais que acolliran el festival de dia (recinte firal de Montjuïc) i de nit (recinte firal de Gran Via). La música electrònica ha abandonat aquest any el barri del Raval per ampliar espais en els pavellons de Montjuïc i celebra el 20è aniversari amb vistes a ampliar el festival a més països. En una fotografia penjada a la xarxa social Facebook per l’organització del festival, avisen els visitants que guardin la data per a les properes edicions, i indica que el Sónar aterrarà a Ciutat de Mèxic el maig de 2014. A aquests dos destins s’hi sumen els de Tòquio i Reykjavík, on les darreres edicions han omplert els escenaris i també Sud-àfrica, concretament Ciutat del Cap. El festival, però, de moment no té previst tornar a Sao Paulo, ja que aquest 2013 s’ha hagut de cancel·lar la segona cita del festival a la capital de Brasil com a conseqüència de la crisi i la inestabilitat del mercat cultural al país.

La fórmula del Festival de Música Avançada i New Media Art funciona, per això aquest any la Mobile World Capital ha volgut aprofitar aquest èxit i col·laborar-hi amb la primera edició del Sónar+D, un espai que neix amb l’objectiu d’analitzar l’escenari traçat per la revolució digital en la creació artística i musical, així com per presentar novetats en l’àmbit de la telefonia mòbil, les aplicacions i els usos de la tecnologia per a professionals de la música electrònica i l’art. El Sónar+D ocuparà tots els pavellons del Palau de Congressos i, a banda dels estands en què participaran diverses empreses internacionals, hi haurà “workshops”, trobades d’experts en tecnologia i conferències.

Totes aquestes, però, són novetats que queden fora de l’eix central del festival i pel qual va néixer: la promoció de la música electrònica. A diferència de l’any 1993, quan el Sónar volia difondre una disciplina musical encara poc coneguda a la ciutat, ara la difusió ja no és necessària i el festival se centra en la recerca d’artistes i discjòqueis innovadors, en la fusió de diversos estils musicals i a portar a la ciutat artistes de renom internacional tant si són reconeguts com si s’emmarquen en un escenari alternatiu. Així, noms com els de Skrillex, Two Door Cinema Club o Richie Hawtin, juntament amb clàssics com Kraftwerk o Pet Shop Boys conviuran aquests dies amb artistes encara poc coneguts.

El cartell de luxe el completen Major Lazer, 2manydjs, Nicolas Jaar, Jurassic 5, Bat For Lashes, Diplo, TNGHT, Chromatics, Sébastien Teller, els islandesos Ólafur Arnalds i Gluteus Maximus, Dinos Chapman o Skip & Die. També oferiran sessions discjòqueis que han actuat durant diverses edicions del festival com ara l’espanyol Ángel Molina, que s’ha convertit en tota una institució del Sónar, o Laurent Garnier, entre d’altres. Aquest any la presència d’artistes catalans i espanyols serà la major en la història del festival, amb un total de 35 noms entre els quals hi ha La Bien Querida, Delorean o Pascal Comelade.

El Sónar de dia, que aquest dijous dóna el tret de sortida al festival, guanya 3.500 places, amplia punts de restauració i zones d’ombra i es posa a prova amb el nou recinte de la Fira de Barcelona. Pel que fa a l’edició nocturna, aquest any hi haurà 4.000 places més després que l’any passat se n’exhaurissin les entrades. El festival desconeix què són les retallades i no para de créixer: després de batre el rècord d’assistents el 2012 amb 98.000 persones, en aquesta edició ha augmentat un 12% el pressupost i arriba ja a 5,35 milions d’euros.