Una majestuosa mà de color blau sobrevola la plaça de la Mercè. Tot un símbol de protecció dels drets humans. És obra de Peter Cook i Yael Reisner, un matrimoni arquitectònic que també ha passat per l'altar. Potser per això l'obra també consta d'una passarel·la cerimonial que pretén retratar la llibertat de cadascú a l'hora de fer camí cap a l'aliança conjugal. La plaça de just davant de la Filmoteca, en canvi, s'ha convertit en un temple per a la lectura. Uns arbres construïts amb retalls de llibres simbolitzen l'accés al coneixement. TONI SOLER, comissari del Tricentenari BCN "Vam associar les instal·lacions que s'havien de fer amb algun concepte important del tricentenari.: Llibertat, identitat, democràcia, memòria i Europa. És una manera d'explicar el tricentenari en llenguatge contemporani." BENEDETTA TAGLIABULE, promotora del projecte BCN Re.set "Cadascú ha fet una interpretació divertida, que sigui comunicativament ràpida d'interpretar sense llegir les instruccions." Unes instruccions que sí que són necessàries per interpretar l'obra de la plaça dels Àngels, guarnida amb 300 samarretes que llueixen una fesomia que combina habitants del present i del passat. ODILE DECQ, arquitecte Aquesta és la plaça dels Àngels. Això vol dir que tenim àngels volant damunt nostre. Aquests àngels són gent que estava aquí i que han marxat, però ara hi són de passada. Arquitectes com l'Odile han comptat amb la col·laboració de les escoles de disseny i arquitectura de la ciutat per tirar endavant les seves obres. A la plaça Nova el concepte escollit ha estat el d'identitat. A través d'aquesta voluminosa estructura feta de bambú s'ha volgut recuperar els límits de l'espai de fa 300 anys. Aleshores la plaça Nova i l'avinguda de la Catedral estaven dividides per una illeta. tocar del mar també hi ha arribat l'arquitectura efímera amb un espai enfocat sobretot als nens. L'obra està inspirada en el joc de la xarranca i els més petits hi podran jugar fins al setembre, la data de caducitat de les set estructures.

Cada instal·lació està associada a algun concepte important relacionat amb el tricentenari com, per exemple, la llibertat, la identitat, la democràcia, la memòria, la diversitat i Europa. “És una manera d’explicar el tricentenari en llenguatge contemporani”, explica el comissari dels actes del Tricentenari BCN, Toni Soler. La promotora del projecte BCN Re.set, Benedetta Tagliabule considera que cada arquitecte que hi ha participat ha fet una interpretació divertida “amb l’objectiu d‘interpretar l’arquitectura sense llegir les instruccions.

Tot i així, algunes obres sí que necessiten una explicació. És el cas de l’estructura de la plaça dels Àngels, guarnida amb 300 samarretes que llueixen una fesomia que combina habitants del present i del passat. L’ha dissenyat l’arquitecte francesa Odile Decq amb la idea de traslladar el nom de la plaça al seu aspecte ja que, segons ella, “les samarretes simbolitzen els àngels que sobrevolen els caps de la gent que passeja.”

La plaça de la Mercè, en canvi, està presidida per una enorme mà de color blau. Tot un símbol de protecció dels drets humans que és obra de Peter Cook i Yael Reisner, un matrimoni arquitectònic que també ha passat per l’altar. Potser per això l’obra també consta d’una passarel·la cerimonial que pretén retratar la llibertat de cadascú a l’hora de fer camí cap a l’aliança conjugal. Una altra d’aquestes estructures està situada just davant de la Filmoteca, a la plaça de Salvador Seguí, que s’ha convertit en un temple per a la lectura. Uns arbres construïts amb retalls de llibres simbolitzen l’accés al coneixement.

Per il·lustrar el concepte d’identitat, a la plaça Nova s’hi ha aixecat una gran estructura fet amb bambú xinès amb l’objectiu de recuperar els límits arquitectònics de 1714. Aleshores, aquesta plaça i l’avinguda de la Catedral estaven dividides per una illeta. A tocar del mar també hi ha arribat l’arquitectura efímera amb un espai enfocat sobretot als nens, ja que està inspirat amb el joc de la xarranca.

El projecte BCN Re.set el completa el monument situat al costat de l’Arc de Triomf dedicat a la memòria i el mur del Parc de la Ciutadella que ja es va inaugurar el maig passat.

El Mur de la Ciutadella, inaugurat

Diversos alumnes de l’Institut del Teatre han fet un espectacle per inaugurar aquesta tarda la instal·lació El Mur de la Ciutadella. Dissenyat per l’arquitecta Benedetta Tagliabue i Àlex Ollé, de La Fura dels Baus, és una construcció efímera inspirada en l’antiga muralla de Barcelona i la seva posterior destrucció.