De 1917 a 1922 es van construir molts quilòmetres de línies telefòniques terrestres a Catalunya. La Mancomunitat va impulsar les infraestructures, l'educació i la sanitat. Tot plegat s'ha pogut veure aquest matí en una exposició que l'Arxiu Històric de la Diputació ha preparat especialment per a la jornada de portes obertes d'avui. "Una vitrina que està dedicada a una escola mental. Una escola no, una clínica mental que jo no coneixia i diu 'pavelló d'agitats', que és una manera molt diplomàtica de parlar de la gent que està malalta d'una malaltia mental." Els assistents han descobert aquests documents a través d'una visita guiada. L'objectiu és apropar-los a la ciutadania. "És mostrar a la ciutadania el valor dels arxius, quins tipus de documents hi ha als arxius, quina memòria hi ha, perquè als arxius es on es guarda la memòria col·lectiva de la societat i de les cultures per tant és una manera d'obrir aquest accés a la informació a la ciutadania." "La gent ho desconeix tot això, i s'ha de conèixer. És molt maco tot això, té molta història i és per la a història d'aquí de Barcelona. Està molt bé, recomano a la gent que ho vingui a veure i això ho haurien de fer una mica més, les portes obertes, i més promoció." Els participants també han pogut conèixer l'arxiu per dins. Tots aquests expedients són les infraestructures que van desenvolupar la Mancomunitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona durant els segles XIX i XX. Són documents molt antics i per això s'han de conservar a una temperatura de 20 graus centígrads i a una humitat del 50 per cent. Durant tot el matí també s'han fet activitats paral·leles a la jornada de portes obertes, com ara dibuix per als més petits i ioga a l'aire lliure.
Amb motiu del Dia Internacional dels Arxius, l’Arxiu Històric de la Diputació han convidat els barcelonins a conèixer les instal·lacions. D’entrada, se’ls ha fet una ruta guiada pel recinte de la Maternitat que ha seguit amb la visita per l’interior de l’arxiu.
D’una banda, els visitants han vist informació de la Mancomunitat quan se’n celebra el centenari. I, de l’altra, han descobert les entranyes de l’arxiu: l’espai on es guarden documents de la Diputació des del segle XIX. Es tracta d’una cambra subterrània que agrupa tots els exemplars originals. S’hi poden trobar les infraestructures, com ara les carreteres o les línies telefòniques. Són documents molt delicats i cal conservar-los en unes condicions òptimes perquè es mantinguin. La temperatura ha de ser de 20 graus i la humitat, del 50%.
A més, durant tot el matí hi ha hagut activitats per als més petits. Contacontes i un taller de dibuix i pintura. També s’ha fet un taller de ioga a l’exterior, aprofitant els jardins de l’entorn de l’arxiu de la Diputació.