L’arc o portal de La Maquinista, com se’l coneix popularment, és un dels pocs vestigis que queden de la fàbrica de material ferroviari La Maquinista Terrestre i Marítima a la Barceloneta. El deteriorament i els despreniments que hi ha hagut els darrers mesos han alertat els veïns i han obligat l’Ajuntament de Barcelona a enxarxar-lo com a mesura d’urgència per protegir l’arc i evitar riscos. Els veïns, però, no n’estan satisfets.

L’arc, una icona del barri

Aquest arc era, al 1856, el portal d’entrada de La Maquinista Terrestre y Marítima.

L’arc, que data del 1856, necessita una restauració urgent. Això és el que defensa Antoni Peñalver, president de l’Associació de Veïns de la Maquinista. Aquesta barriada es va aixecar on abans havia estat l’extinta empresa, de la qual només queda aquest arc, que era el portal d’entrada. “Fa molts mesos que en denunciem el mal estat i, després de tant de temps, només li han posat aquesta xarxa?

No estem conformes. Això és un pegat per al qual s’han gastat molts cèntims
Antoni Peñalver, AV la Maquinista
L’AV la Maquinista i AV Barceloneta critiquen l’actuació municipal a l’arc

La presidenta de l’AV de la Barceloneta, Carmen Piera és del mateix parer. No entén per què l’Administració local ha esperat tants mesos a respondre i quan ho fa és per “fer una actuació d’urgència. El més lògic hauria estat restaurar aquest arc, que forma part de la història del barri”.

Estem abandonats i ni tan sols els preocupa que es malmeti un monument històric
Carmen Piera, AV Barceloneta

Mesures municipals d’urgència

Fonts municipals han indicat que les mesures d’urgència per protegir l’arc han costat uns 17.400 euros. S’hi han incorporat xarxes de protecció i de detecció de moviment de fissures, que permeten que es pugui de nou passar per sota, i s’ha aprofitat també per fer cales i tenir informació per redactar el projecte de reparació.