Un any més els rumors previs es confirmaven. Ángeles Caso, escriptora provinent del periodisme que ja va quedar finalista el 1994 amb 'El peso de las sombras', s'alçava com a nova guanyadora del premi Planeta. Quan estava fent cinc cèntims de la seva novel·la als assistents, Pere Gimferrer, que ja a la tarda havia patit molèsties gàstriques, segons el metge de l'editorial, queia desmaiat. Va ser un moment de trasbals general que va aturar la cerimònia durant ben bé 20 minuts fins que la Creu Roja es va endur l'escriptor. La guanyadora i el finalista, Emilio Calderón, es congratulaven més tard en roda de premsa de la recuperació de Gimferrer. Ángeles Caso ha compaginat l'assaig històric amb la literatura, posant especial émfasi en les qüestions de gènere, que han guiat també l'escriptura de l'obra guanyadora. De fet 'Contra el viento', que narra les peripècies d'una immigrant de Cap Verd, és un homenatge a la dona que l'h ajudat a tenir cura del seu fill i a les seves amigues ÁNGELES CASO, escriptora guanyadora del Premi Planeta "Es la historia de una heroina, una mujer que ha podido con todo eso, que podría, aunque espero que no llegue a suceder nunca, con mucho más. Y que hace com hacen todas las inmigrantes, por lo menos las que yo conozco... con un ánimo, una fortaleza, una valentía y una alegría de vivir que creo que son ejemplares para muchas de las occidentales." La guanyadora rebrà 600.000 euros, mentre que el finalista, Emilio Calderón, en rebrà 150.000 per 'La bailarina y el inglés'. Una novel·la d'aventures i intriga amb pinzellades de costumbrisme obertament deutora de Rudyard Kipling, ja que a més transcorre a l'Índia.

L’escriptora s’ha proclamat aquesta matinada guanyadora del premi Planeta, el més ben dotat de l’Estat amb 600.000 euros. L’obra mereixedora del guardó és ‘Contra el viento’, sobre la dura vida d’una immigrant de Cap Verd que treballa fent feines domèstiques a Espanya. ‘La bailarina y el inglés’, que signa Emilio Calderón, és la novel·la finalista.

La gala d’entrega, celebrada al Palau de Congressos, ha estat marcada també pel desmai que ha patit un dels membres veterans del jurat, Pere Gimferrer. L’escriptor va caure just quan la guanyadora del Planeta iniciava el seu discurs d’agraïment. Els serveis d’emergència han actuat amb rapidesa i l’acte s’ha suspès uns minuts. Segons l’organització, Gimferrer ha patit una lipotimia sense conseqüències. De fet, cap a les dues de la matinada ha estat donat d’alta per l’Hospital Clínic on l’havien portat els serveis sanitaris.