La Sala 2 Oriol Martorell de l’Auditori ha acollit ‘Amor Odi radioshow’, espectacle musical de varietats a partir de cançons que parlen d’amors tòxics o que denuncien violències masclistes. Un encàrrec de l’Auditori, en el marc del cicle Sit Back, a la discogràfica Hidden Track i Radio Primavera Sound.

Núria Graham, Queralt Lahoz, Clara Viñals (de Renaldo & Clara) i The Sey Sisters s’han alternat per cantar al capdavant d’un banda eminentment femenina (Marina Herlop, Sandra Monfort, Andrea González-Giráldez i Jordi Matas). “Teníem moltes ganes de treballar amb aquestes artistes, perquè d’alguna manera, elles són també activistes”, comenta Louise Samsom de Hidden Track.

Lletres masclistes i lletres empoderadores

Les cantants han interpretat cançons de The Crystals, Leslie Gore, Tammy Wynette o Cecilia, entre moltes d’altres. ‘Ramito de violetas’, de Cecilia, tractava de forma oculta el maltractament psicològic d’una dona per part del seu marit. La lletra de ‘Stand by your man’, que va cantar l’estrella country Tammy Wynete, ho justificava tot per mantenir la fidelitat de la dona. Però també s’han escoltat cançons amb lletres de denúncia, clarament empoderadores, com ‘You don’t own me’ (‘No em pertanys’), de Leslie Gore.

Marta Salicrú, de Radio Primavera Show, resumeix així la proposta: “Què fem amb algunes cançons que sempre hem ballat o cantat i que tenen un missatge tòxic? Les hem de mantenir? El que proposem és cantar-les amb la mateixa lletra, però des d’un altre lloc, des de l’òptica del present i interpretades per dones amb un posicionament radicalment oposat“. En aquest sentit, el presentador Alvie Gual ha anat contextualitzant el missatge de les lletres que després s’han escoltat, lletres que el públic podia llegir en un croll durant el concert.

Tot i que eminentment musical, l’espectacle ha comptat també amb recitats de fragments de poesia, a càrrec de Mireia Calafell, una performance de la presentadora radiofònica Daniela Blume i intervencions del còmic Marc Llinàs.