Segons el programa oficial del Tricentenari, el 19 de març de 2014 s’havia de fer al Palau de la Música l’entrega del premi Ambaixador de Consciència, que organitza la Fundació Art of Amnesty, vinculat a Amnistia Internacional. Finalment, però, això no passarà perquè la secció espanyola d’AI ha canviat el lloc del lliurement.

Tant l’Institut de Cultura de Barcelona com el comissari del Tricentenari s’han mostrat molt decebuts amb aquesta decisió perquè l’objectiu era ressaltar el compromís de la ciutat amb les llibertats civils i els drets humans. En la mateixa línia ha parlat l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ha lamentat la decisió d’Amnistia Internacional per “raons polítiques estranyes” que no comparteix. L’alcalde considera que el Tricentenari és una celebració que “lliga amb Amnistia”, com a concepte, però ha declinat entrar en discussions.

Amnistia Internacional ha explicat en un comunicat que “en cap moment hi va haver un compromís en ferm per a la celebració de l’esdeveniment a la ciutat”, i ha lamentat la confusió que s’ha generat. L’ONG considera que les celebracions de caràcter històric, com el Tricentenari, no són el marc natural que correspon al treball d’Amnistia Internacional, i opta per “no comprometre’s amb la celebració d’un esdeveniment molt costós i d’indubtable risc econòmic”. A més, Amnistia considera que el lliurament d’aquest premi no és ara una prioritat per a l’organització a Espanya, on ja es va entregar l’any 2004.