mapa art patrimoni nou barris

Nou Barris ha editat un mapa que recull els elements artístics i patrimonials més destacats que es poden veure a l’espai públic del districte. El document es va presentar en el marc de la celebració dels 40 anys del naixement de Nou Barris com a districte, que es va produir el gener del 1984. La guia inclou 57 punts dividits en monuments i escultures, i edificis catalogats com a patrimoni arquitectònic.

En l’apartat artístic es poden trobar escultures gairebé centenàries com la de l’homenatge a Pi i Margall, a la plaça de la República, al costat d’obres d’artistes contemporanis com Jaume Plensa o Perejaume. També hi ha moltes estàtues d’homenatge a figures destacades del món de la cultura com Víctor Jara, Blas Infante o Josep Anselm Clavé.

Passat rural i vestigis medievals

El mapa localitza diversos elements patrimonials catalogats de Nou Barris. Hi ha vestigis de l’edat mitjana com el santuari de Santa Eulàlia de Vilapicina i testimonis del passat rural com són les masies de Can Valent, Can Verdaguer o Can Carreras, entre d’altres. També instal·lacions vinculades a l’abastament i la conducció de les aigües, com l‘aqüeducte del Vallès o els pavellons d’aigua de Montcada i edificis d’habitatges construïts a finals del segle XIX i principis del segle XX.

El mapa recull 57 punts d’interès del districte de Nou Barris

Vallbona i les Roquetes, sense punts d’interès

Dels 13 barris que conformen el districte de Nou Barris, n’hi ha dos sense cap element destacable, segons el mapa publicat per l’Ajuntament. És el cas de de Vallbona, un indret petit i tranquil, de només 1.400 habitants i únic barri per on passa descobert el rec Comtal. L’històric canal no hi apareix, però, ni tampoc el pont de la Vaca, d’origen medieval. Així mateix, no es destaca res de les Roquetes, un barri de muntanya de 12.000 habitants, on hi havia pedreres, mines i boscos d’alzines, que es van anar substituint per la urbanització d’edificis a mitjans del segle XX. S’hi troba a faltar que no consti al mapa el monument a Salvador Puig Antich instal·lat el 2016 a la plaça que du el seu nom, sobre la coberta d’un pàrquing.