'El llac dels cignes' es va representar per primera vegada a Sant Petersburg, una de les grans capitals del ballet. La ciutat russa, convidada d'enguany a la Mercè, deixarà empremta en molts dels actes. Un dels més espectaculars serà la versió d'aquesta obra que ballarins russos i catalans representaran a la cascada i al llac del Parc de la Ciutadella. Aquest serà només un dels actes del Mercè Arts de Carrer, el festival de circ, dansa i teatre que torna per segon any consecutiu. A la Ciutadella s'hi faran actes de nit, convertit en el Parc de la Llum, però també de dia, amb espectacles de dansa i animació i, entre d'altres, el xou del Mag Lari. L'altre escenari del festival, el castell de Montjuïc, està reservat al circ clàssic i contemporani, amb artistes de Sant Petersburg, i també amb altres de casa. És el cas de 'Circumstàncies', de l'Ateneu Popular de 9Barris, que es veurà al Fossat. El cost de tots els actes puja a 3,4 milions d'euros, xifra inferior a l'any passat, en una edició en què hi ha menys dies i menys escenaris. Els actes més tradicionals es mantenen, com la cercavila de gegants o les dues diades castelleres, la de les colles de la ciutat i la de les colles convidades. El que es renova enguany és el correfoc, que tindrà una porta de l'infern molt més gran a la via Laietana. I un altre clàssic dels últims anys que es manté: les projeccions a la façana de l'ajuntament, que aquest any es convertirà en 'La casa màgica'. I per acabar, com sempre, Piromusical. L'espectacle pirotècnic retrà homenatge a les quatre columnes de Puig i Cadafalch.

Enguany, destaquen dos noms propis al programa. Els traços de l’artista i il·lustradora Catalina Estrada han fusionat la iconografia sud-americana amb les tradicions catalanes en el cartell de la Mercè 2011. La colombiana va arribar a la ciutat el 1999. El periodista Joaquim Maria Puyal serà l’encarregat de donar el tret de sortida a les festes. Puyal farà el pregó el dijous 22 de setembre a les 19 h al Saló de Cent de l’Ajuntament.

Barcelona ha convidat Sant Petersburg a la festa. La segona ciutat russa és coneguda internacionalment per la dansa, la música i el circ. És per això que les actuacions programades comptaran amb artistes de Sant Petersburg. Un dels actes més representatius serà la representació del ballet ‘El llac dels cignes’ al Parc de la Ciutadella. Els ballarins del Teatre Mariinski, el primer que va oferir l’obra, actuaran juntament amb artistes catalans. L’actuació es farà en un escenari particular, el llac del parc. El públic anirà canviant d’espai acompanyant l’acció de l’obra. El muntatge durarà 60 minuts.

L’art torna al carrer

El Festival Mercè Arts al Carrer tornarà a portar teatre, circ, dansa i animació al Parc de la Ciutadella i el Castell de Montjuïc. La segona edició del MAC comptarà amb més d’una quarantena de companyies a més de representants d’Itàlia, Suècia, Anglaterra i França. L’Ateneu Popular Nou Barris participarà en el festival amb un espectacle guanyador del Festival Mondial du Cirque de Demain.

Quatre dies musicals

Barcelona es tornarà a omplir de música amb la 19a edició del festival Barcelona Acció Musical i el Mercè Música 2011.  El BAM estrena imatge i direcció artística enguany. Carles Conesa pren el relleu d’Albert Juncosa, director de les tres últimes edicions. Bedroom, Parade, Guillamino i Portico Quartet són alguns dels noms del cartell.

El jazz tindrà força protagonisme en el Mercè Música 2011. Les acutacions aniran a càrrec de la Sant Andreu Jazz Band i la Barcelona Jazz Orquestra, entre d’altres.

La festa de la llum

La ciutat no dormirà durant la Mercè. El Parc de la Ciutadella es convertirà en el Parc de la Llum de nou. Aquesta vegada, s’homenatjarà Sant Petersburg. L’edifici de l’Ajuntament serà també una gran pantalla durant les festes. Durant els quatre dies, es convertirà en ‘La casa màgica’, un espectacle visual d’Urano i Franc Aleu.

La vessant més tradicional

Els gegants i les bèsties sortiran pels carrers per commemorar la festa. A més, els grallers i els trabucaires despertaran la ciutat. El carilló del Palau de la Generalitat interpretarà ‘Giocoso frescamente’.

Els amants dels castellers tenen una doble cita amb la Mercè. El dissabte 24 hi haurà diada castellera a la plaça de Sant Jaume amb les sis colles de la ciutat. L’endemà, els Minyons de Terrassa i els Castellers de Vilafranca actuaran en la diada de les colles convidades.

La via Laietana es convertirà en la Porta de l’Infern. Aquest carrer serà el punt de trobada de tots els diables que participaran en el tradicional correfoc.

La Mercè esportiva

La Festa Major de la ciutat també és coneguda per les competicions esportives que acull. La Cursa de la Mercè i la Travessia Nedant al Port són les proves més populars.