Les obres adjudicades donaran una nova vida a la Nau G de la Fabra i Coats. En un extrem, s’hiconstruirà el local definitiu de la Colla Castellera Jove de Barcelona, que disposarà de 1.100 metres quadrats en total. La columna vertebral de l’espai serà un cub de 10 metres d’alçària on es podran aixecar les torres humanes. Just sota la teulada, s’hi ubicarà una sala social de 200 metres quadrats. Al soterrani se situaran els vestuaris i la sala d’assaig dels grallers.

Per idear un local pensat per a l’activitat castellera, l’estudi d’arquitectes Roldán Berengué ha treballat braç a braç amb la colla. Al llarg de la redacció del projecte es van posar tant en la pell dels futurs usuaris de l’equipament que, fins i tot, van participar en els entrenaments. Així van poder detectar aspectes a tenir en compte com la calor que pot arribar a fer durant la construcció d’un castell, especialment dins de la pinya. També van anar a veure altres locals castellers.

La Jove de Barcelona espera amb candeletes el local definitiu ja que des que es va formar s’ha entrenat en espais provisionals. Durant els primers anys aprofitaven el pati i el gimnàs de l’Escola Pompeu Fabra, a la Sagrera. El 2013 van entrar a la Fabra i Coats i van adequar el primer espai que li van adjudicar. Això sí, ja els van advertir que la construcció d’habitatge públic a la Nau G implicaria un nou trasllat. Fa un any van tornar a canviar de local dins del recinte fabril en espera que engeguessin les obres. El cap de colla, Daniel Sésar, explica que ara tenen molts metres quadrats però també “molts punts morts perquè no està pensat per fer-hi castells”. Sésar conclou que “tenir casa pròpia” serà un revulsiu per a la formació.

46 habitatges públics amb una estructura desmuntable

La resta de la Nau G acollirà 46 habitatges públics que s’han dissenyat respectant el forjat original de l’antiga fàbrica. L’arquitecta Mercè Berengué explica que l’estructura, majoritàriament de fusta, està pensada perquè es pugui desmuntar.