Inés García-Albi és periodista i està casada amb Marcos Isamat, doctor per la Universitat de Cambridge en genètica i biologia molecular. Una suma que els ha portat a escriure conjuntament el llibre ‘¿Por qué mi hijo se parece a su abuela?’.

García-Albi explica que molt amics i familiars truquen a casa preguntant qüestions genètiques a Isamat, com per exemple sobre malalties. “El meu marit s’ha convertit en el biòleg de referència de molta gent”, comenta. Moltes d’aquestes preguntes sobre genètica han estat l’embrió del llibre, que es planteja com una conversa planera entre la parella i que aborda aquestes qüestions científiques d’una manera molt pedagògica.

Les semblances entre familiars, la calvície o el mecanisme de la longevitat són alguns dels temes que es tracten, però també hi ha la visió històrica de Darwin i Mendel i els avenços més recents com les cèl·lules mare. Són qüestions sobre les quals l’home ha reflexionat durant segles. “La pregunta que posa títol al llibre és una pregunta que va formular Darwin en el seu dia, però amb un llenguatge diferent i molt més tècnic. Per què hi ha vegades que característiques que surten en un fill estan més presents en generacions anteriors a la dels pares?”, puntualitza Isamat.

Les il·lustracions que acompanyen els exemples són del mateix Isamat que treu la seva faceta artística. Aquest relat divulgatiu posa la genètica a l’abast de tothom. Els autors, a més d’escriure, tenen el local Las cosas de Martínez al cor de Gràcia, un espai expositiu, botiga i on mai no deixen de passar i preguntar-se coses.