Així era Rosa Novell dalt dels escenaris. Hi va pujar l'any 74 per primera vegada i des de llavors no ha deixat de representar papers. Era coneguda per la seva elegància i el compromís amb la professió. El 2012, va llegir el manifest del Dia Mundial del Teatre. Rosa Novell també es va atrevir a dirigir obres d'autors com ara Beckett, Guimerà i Eduardo Mendoza, que també era la seva parella. La versatilitat de l'actriu li va permetre fer el salt a la gran pantalla. El maig de 2013 li van detectar un càncer de pulmó que la va deixar cega. Però això no va impedir que continués actuant. L'octubre passat va tornar al Teatre Romea amb 'L'última trobada', de Sándor Márai. Per tot plegat, durant a l'entrega dels darrers premis Butaca va rebre el guardó honorífic Anna Lizaran. No era el primer guardó que rebia. El 2007 li van atorgar la Creu de Sant Jordi. Rosa Novell se sentia còmoda als escenaris... però la malaltia ha pogut amb ella als 61 anys. Demà al migdia familiars i amics l'acomiadaran al Tanatori de Sant Gervasi. XAVIER TRIAS "Que una persona que té un càncer, que perd la visió, vulgui fer una obra com aquesta és una demostració de com és una persona: forta, de conviccions, que estima extraordinàriament el teatre i la cultura." FERRAN MASCARELL, conseller de Cultura "I en aquests últims mesos ens ha donat una lliçó a tots de serenor, fins i tot diria de dolçor, en aquest moment en el qual ella ha viscut una malaltia, una malaltia terrible que malgrat tot no ha impedit que ella pugés a l'escenari, de fet, ara ho sabem, per acomiadar-se de tothom."

Aquest dissabte de 16 a 21 h s’ha obert la capella ardent de Rosa Novell al Tanatori de Sant Gervasi, on aquest diumenge a les dues de la tarda tindrà lloc el funeral. Hi han passat amics, familiars i companys de Novell com els actors Eduard Farelo, Aina Clotet o David Olivares. L’actor Eduard Fernández ha declarat que “la Rosa Novell ha estat una de les grans actrius d’aquest país i, per això, des de la nostra professió, es mereix un respecte ben gran i molta admiració”.

El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha dit al matí que “Rosa Novell ha estat un exemple paradigmàtic de qualitat humana i qualitat professional“. Aquesta tarda ha anat al tanatori a “expressar els meus condols per una persona molt disposada a viure intensament i a lluitar per les coses que creia”. “Sempre va mirar la vida amb molta convicció”, ha recordat Mascarell.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha estat un dels primers a arribar al tanatori. Ha dit que Novell era una persona d’una gran cultura i “un gran compromís cívic i polític d’esquerres”. Iceta ha assegurat que “la cultura catalana la trobarà a faltar”. Aquest matí, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat que l’actriu era “una persona apassionada i compromesa amb el món del teatre, al qual va dedicar la seva vida fins al final” i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha dedicat unes paraules a Rosa Novell assegurant que “la cultura i en especial tots aquells que estimem el teatre ens sentim orfes del seu talent i la seva vitalitat”.

Tot el sector del teatre i l’espectacle recorda Novell i en lamenta la pèrdua. És el cas dels treballadors de Minoria Absoluta, que expressen el seu condol per “l’amiga d’aquesta productora i germana del nostre company Queco”, i el Teatre Poliorama, que envia una abraçada a tots els amics i familiars.

Avui moltes funcions teatrals pujaran el teló fent homenatge a l’actriu. El condol també s’ha traslladat a les xarxes socials, en què els usuaris expressen la seva tristesa i donen ànims al seu germà, el periodista i actor Queco Novell.

Des del teatre clàssic fins a les sèries de televisió

Rosa Novell era la parella de l’escriptor Eduardo Mendoza, de qui havia interpretat i dirigit alguns textos. La feina de Rosa Novell com a actriu i directora ha estat àmpliament reconeguda per la crítica i el públic. Llicenciada en Filologia per la UAB i després de formar-se a l’Institut del Teatre, Novell va debutar el 1974 amb ‘Les troianes’ d’Eurípides. Entre els muntatges en els quals va actuar destaquen ‘La senyora florentina i el seu amor Homer’‘Memorias de Adriano’‘La plaça dels herois’. Com a directora va deixar empremta amb ‘Maria Rosa’‘Olga Sola’‘Les dones sàvies’. Havia rebut, entre d’altres, el Premi Nacional d’Interpretació el 1988, el Premi de la Crítica el 1995 i la Creu de Sant Jordi el 2007.

A més de participar en diverses sèries televisives catalanes d’èxit, com ‘El cor de la ciutat’‘Nissaga de poder’‘Germanes de sang’, Rosa Novell també va fer carrera cinematogràfica treballant amb directors com Ventura Pons (‘El perquè de tot plegat’, 1995), Vicente Aranda (‘Llibertàries’, 1996) o Jaime Chávarri (‘L’any del diluvi’, 2004), entre d’altres.

Aquesta tardor va reaparèixer fugaçment a l’escenari del Teatre Romea en ‘L’última trobada’, obra de Sándor Márai dirigida per Abel Folk, ja després d’haver perdut la visió. Ana Barrachina ha substituït Rosa Novell en aquest muntatge, que ara es representa a la capital lleidatana.