premi teatre margarida xirgu

L’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB) anuncia que deixa de convocar el Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu. Aquest premi és el reconeixement a una actriu per la seva interpretació en una obra presentada dins la temporada teatral barcelonina.

El guardó va néixer impulsat per la Penya Carlos Lemos la temporada 1973-74 i el 2015 en va prendre el relleu l’Agrupació Dramàtica de Barcelona. Enguany, però, després de set anys i davant les moltes dificultats que ha tingut l’organització per fer possible que se celebrés any rere any, l’ADB ha decidit no convocar-lo aquesta temporada i buscar alguna entitat que la rellevi per tal que el Premi Xirgu no acabi desapareixent.

Per aquesta raó s’han iniciat contactes amb la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya i la revista digital ‘Núvol’, que ha mostrar interès perquè el premi es mantingui. De moment, i mentre no hi hagi confirmació d’aquestes entitats, no hi ha garanties que enguany es pugui convocar.

Un premi amb noms il·lustres

La primera actriu que va guanyar el Margarida Xirgu va ser Maria Fernanda d’Ocón l’any 1973 i la llista de premiades inclou noms com Irene Gutiérrez Caba (1976 ), Núria Espert (1978), Montserrat Carulla (1992) o Vicky Peña (1995). Les darreres guanyadores del guardó han estat Mercè Managuerra, Anna Sahun i Roser Batalla.

El premi es lliura cada any a principis de la temporada teatral, entre setembre i octubre, al Teatre Romea. Les guardonades reben un anell amb bany d’or amb el nom de l’actriu guanyadora gravat. La joia emula una tradició del teatre isabelí que consistia que quan un actor veterà es retirava feia un traspàs simbòlic de poder a nou actor ascendent lliurant-li l’anell. També es descobreix una petita placa commemorativa, la placa a La Ronda de les Actrius, a la plaça de Margarida Xirgu.