telefon suicidi

La Comissió Europea ha premiat el Telèfon de Prevenció del Suïcidi de Barcelona dins dels EU Health Awards. El guardó reconeix aquest servei, pioner i únic a tot l’estat, com un instrument per prevenir l’increment dels problemes de salut mental derivats de la irrupció de la covid-19 i la crisi sanitària. El telèfon es va posar en marxa l’agost del 2020 en coordinació amb la Fundació Ajuda i Esperança. El premi té una dotació de 20.000 euros, que s’invertiran a reforçar aquest servei. Aquest és el segon premi que rep la ciutat d’Europa en només una setmana, després de la designació de Barcelona com a una de les capitals de la Inclusió i la Diversitat 2022.

El guardó s’ha entregat aquest dimecres a Brussel·les i l’ha recollit la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa. A banda de Barcelona, en la categoria de governs locals també han estat guardonades la regió de la Ligúria (Itàlia), pel seu projecte d’acompanyament multidimensional per a dones i les seves famílies que necessiten assistència en salut mental, i la ciutat de Lieja (Bèlgica), pel seu programa de cures especialitzades comunitàries.

Pla de salut mental

El Telèfon de Prevenció del Suïcidi és una de les mesures incloses en el Pla de salut mental per fer front a les conseqüències a curt, mitjà i llarg termini de la pandèmia de la covid-19. La crisi sanitària ha incrementat l’ansietat, el neguit, el distanciament social i la soledat no volguda, entre d’altres.

El Telèfon de Prevenció del Suïcidi de Barcelona va atendre 6.000 trucades fins al desembre del 2021

Un 34 % de les persones que atenen pateixen una depressió

Primera causa de mortalitat

El suïcidi és actualment la primera causa de mort en homes de 15 a 44 anys i la segona en el cas de les dones. Per això, aquest servei en cas de detectar risc de suïcidi imminent activa el 061 o bé el 112.