Són les matrícules dels primers alumnes que va tenir la Massana, i que van començar les classes el 14 de gener de fa 85 anys. Una escola d'art i disseny que va néixer gràcies a una donació de l'industrial i mecenes d'art Agustí Massana, i impulsada per la Mancomunitat. JESÚS ÁNGEL PRIETO, exprofessor i exdirector de l'Escola Massana "Dóna els seus diners a l'Ajuntament de Barcelona perquè creï una escola per donar cultura artística als joves obrers. I encaixa també amb la voluntat d'aproximar la indústria i l'art a través del que ara en diem disseny." Amb el franquisme es va capgirar la formació, i es va enfocar cap als oficis, i fins a dècades després no va recurperar-ne l'esperit artístic. Des d'aleshores per aquí hi han passat alumnes com Carme Ruscalleda, Lluís Llongueras, Quim Monzó i fins i tot es diu que Robert Redford. Actualment, hi estudien 1.400 alumnes de batxillerat, cicles formatius o cursos de formació oberts a tothom. La darrera novetat és el grau universitari. GEMMA AMAT, directora de l'Escola Massana "Normalment els homenatges es fan al 75è aniversari o al centenari, però nosaltres vam pensar que l'any 2014 era una any important per l'escola perquè aquest any precisament era un any important per l'escola perquè és quan sortirà la primera promoció d'alumnes de grau universitari, per tant la Massana serà universitària a ple dret. Per celebrar l'aniversari de l'escola fins aquí hi han arribat antics alumnes i professors. MARIA ÀNGELS DOMINGO, ceramista, exalumna i exprofessora "Era molt joveneta, tenia 16 anys. Realment l'Escola Massana era un referent. Venia aquí molta gent japonesa, francesa, sud-americana." Ara, el proper repte de futur de l'escola és el trasllat al nou edifici que s'ubicarà a la plaça de la Gardunya, i que s'ha dissenyat especialment per ensenyar-hi art i disseny.

Una herència de 500.000 pessetes

L’industrial, col·leccionista i mecenes d’art Agustí Massana va deixar a l’Ajuntament el seu llegat per formar els joves de la classe obrera que hi havia en aquell moment a la Barcelona de principis de segle. Així doncs, el 14 de gener del 1929, és a dir, d’ara fa 85 anys va néixer l’Escola Massana.

Vocació d’escola pública

Segons Jesús Ángel Prieto, que en va ser el director durant els anys 90, la intenció de l’escola lligava amb la vocació pública per democratitzar l’accés a la formació. En l’exposició que s’ha inaugurat amb motiu de l’aniversari de l’escola, hi ha diversos documents històrics, entre els quals, la carta d’un alumne que demana una rebaixa del preu de la matrícula, després de detallar  la situació econòmica familiar. En l’actualitat, la direcció del centre també en destaca aquest caràcter públic del 100% de l’escola, i asseguren la funció cultural i social que fa el centre.

L’alumnat

A l’exposició, també hi figuren els expedients acadèmics de diversos alumnes il·lustres que van passar per la Massana, com ara Pau Riba, Maria del Mar Bonet, Carme Ruscalleda, Lluís Llongueras, Quim Monzó o Mont Plans.

De fet, segons la directora de l’escola, Gemma Amat, els alumnes que han esdevingut coneguts “provenen d’àmbits molt diversos, però tots ells estan vinculats al món de la cultura.” En total, es calcula que des dels inicis de la Massana, hi han estudiat prop de 70.000 alumnes. Aquest curs acadèmic hi ha 1.400 estudiants que fan el batxillerat artístic, cicles formatius de grau superior i el grau universitari en Arts i Disseny. A més hi ha 120 professors.

Epicentre cultural, el Raval

El futur, a la plaça de la Gardunya

L’hospital de la Santa Creu és l’edifici que acull, entre altres institucions, l’Escola Massana des de 1935. Abans, durant cinc segles, havia acollit diversos hospitals de la ciutat. Ara el futur de la Massana, és molt a prop d’on són ara. Està previst que el 2015 es traslladin a la plaça de la Gardunya, just darrere del Mercat de la Boqueria, en un edifici nou dissenyat expressament per a la formació de les arts i el disseny.

Comparteix a: