Fa 10 anys de la mort de Pere Pubill Calaf, conegut artísticament com a Peret, però l’estil i la música del rei de la rumba catalana encara continua molt viu. Per molts Peret va ser el creador de la rumba catalana, d’una forma de rascar les cordes de la guitarra, el ventilador, i de fer colpejar les mans dels palmeros a un ritme frenètic. Peret va portar la rumba per tot el món des d’Eurovisió el 1974 amb ‘Canta y sé feliz’ a les Olimpíades de Barcelona 92 amb ‘Gitana hechicera’.

Una dècada després, la rumba catalana continua ben viva i, de bracet amb la figura i record del gran Peret, des de fa un parell d’anys encara un nou camí. Ara busca ser reconeguda per la Unesco com a Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat. Si tot segueix el previst, abans de Nadal ja se’n podrà fer oficial la candidatura. Sicus Carbonell, líder de la banda Sabor de Gràcia assegura que “totes les comunitats autònomes votaran l’esmena que es va fer al Congrés dels Diputats. La rumba catalana ha de ser Patrimoni de la Humanitat, de fet, ja ho és perquè “la gent se la sent seva”.

Cinc cançons per recordar Peret

1 ‘El muerto vivo’, Peret (1966)

Peret va morir fa 10 anys però com diu la cançó “no estaba muerto…” perquè el seu estil inconfusible segueix molt viu. Peret va adaptar la cançó ‘El muerto vivo‘ i la va incloure en una de les seves primeres gravacions. El 2009, Peret va tornar a gravar la cançó amb Marina, cantant de Ojos de Brujo, una de les grans exponents de la nova rumba. La cançó es va fer molt popular i, fins i tot, la va interpretar Metallica en la seva gira europea a Barcelona el 2019.

2 ‘Gitana hechicera’, Peret (1992)

Peret va compondre expressament la cançó ‘Gitana hechicera’ per la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics de Barcelona. Peret la va interpretar sobre l’escenari de l’Estadi Olímpic de Montjuïc al costat d’altres representants de la rumba com Los Amaya i Los Manolos. La cançó es va convertir ràpidament en un himne per la ciutat sobretot per la seva tornada “Barcelona és poderosa”. Peret va créixer al carrer de la Cera del barri del Raval de Barcelona.

3 ‘Borriquito’, Peret (1971)

Borriquito’ és una de les cançons més famoses de Peret que va aconseguir un gran reconeixement internacional. L’autor va rebre un disc d’or a Amsterdam. De fet, als Països Baixos va ser número u a les llistes d’èxits durant set setmanes seguides. La cançó conté tots els trets d’identitat de la rumba catalana. Una tornada que enganxa “borriquito com tú”, i uns palmeros que colpegen les mans i acompanyen a Peret amb un “tururú!”.

4 ‘Tot és mentida’, Sabor de Gràcia (2015)

Després de la mort de Peret, la rumba catalana continua molt viva amb grups com Sabor de Gràcia. El líder de la banda, Sicus Carbonell, forma part de la plataforma que lluita pel reconeixement internacional de la rumba catalana com a Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat. Per Sicus, la rumba catalana “ja és patrimoni, la gent se l’estima, però ara la Unesco ha d’internacionalitzar-la perquè no mori mai”. Segons la Plataforma per la Defensa de la Rumba Catalana, abans de Nadal es convertirà en candidatura oficial per presentar-se davant la Unesco.

5 ‘Gat rumberu’, La Pegatina (2010)

La rumba catalana continua adaptant-se als nous temps amb grups actuals que la modernitzen o la fusionen amb altres estils. El cantant Macaco l’ha barrejat amb el hip-hop, el reggae o el funk; Estopa va acostar la rumba catalana als més joves amb lletres enganyoses, i La Pegatina és un dels grups que ha intentat donar-li més popularitat amb cançons conegudes com ‘Mari Carmen’.