La sala Luz de Gas compleix 25 anys amb la persiana mig abaixada per les restriccions de la covid-19. Després d’un any tancada, el mes de març ha reobert per fer concerts. Una sala d’oci nocturn que durant aquest mig segle s’ha convertit en un local de referència de la zona alta de la ciutat. Els fundadors, Fernando Vila i Fede Sardà, asseguren que tan aviat com les mesures sanitàries ho permetin reobriran a ple rendiment.

25è aniversari marcat per la pandèmia

El 26 de setembre del 2020 van engegar l’any del 25è aniversari de Luz de Gas, que es va inaugurar el 1995 amb un concert de Luz Casal. Una celebració que mai no pensaven que quedaria escapçada per una pandèmia mundial, que els està afectant econòmicament. “Resistim com podem, a base d’ajudes que han anat venint puntualment, però que no arriben a cobrir ni molt menys“, explica el cofundador i gerent, Fernando Vila.

Tornarem a obrir com sigui
Fernando Vila, cofundador i gerent de Luz de Gas

Tot i les circumstàncies de la covid-19, Vila i Sardà es mantenen actius i positius. Des del març, la sala ha acollit el cicle de concerts de dones Som Aquí, contra la violència masclista, i estan treballant en dos projectes nous: un programa pilot d’entrevistes a famosos i una nova beguda marca de la casa.

12.000 concerts en viu

Fede Sardà, cofundador i director de la sala, tenia clar que volia que Luz de Gas fos més que una discoteca: una sala de concerts i un teatre. “Soc un militant de la música en viu, i llavors està be que hi hagi una quota de música en llauna per poder pagar la quota de música en viu, hem invertit molt en la música en viu”, explica Sardà.

Per l’escenari de Luz de Gas han passat 12.000 artistes de referència a escala estatal com Rosario, Serrat, Manolo García, Pau Donés, Los Secretos o Pep Sala, que n’era un assidu. També hi han tocat artistes internacionals com Vonda Shepard, The Corrs, Charlie Watts, bateria dels Rolling Stones, Tori Sparks o la Royal Southern Brotherhood.

Concert de Manolo García a Luz de Gas

Una sala emblemàtica de la ciutat

Luz de Gas, situada al carrer de Muntaner, s’ha convertit en una sala emblemàtica de Barcelona. La van obrir Fede Sardà i Fernando Vila on abans havia el cabaret Belle Époque, però que abans havia acollit un teatre i també un cinema. En només tres mesos van transformar-lo en la sala que és ara, i de seguida es va convertir en un local de referència. “Després de 25 anys ja quasi tothom ha passat per aquí, és un lloc de referència on la gent al marge de venir a escoltar música està a gust i s’allibera”, explica Vila.

L’entrada a la sala Luz de Gas, al carrer de Muntaner, 246

La sala també és coneguda per acollir actes benèfics i solidaris i ser sala de concerts de diversos festivals de música. Un espai, caracteritzat per les seves llargues cues al carrer de Muntaner on, fins i tot, s’han fet competicions de ping-pong i simultànies d’escacs.