La sentència del procés és imminent i ja s’han anunciat algunes mobilitzacions ciutadanes com a reacció. Un dels canals a través dels quals s’està transmetent la informació és Telegram, una aplicació de missatgeria instantània i gratuïta. De fet, el moviment social Tsunami Democràtic la utilitza i en les últimes hores també s’hi han apuntat representants polítics, com el president del Parlament, Roger Torrent.
Hola! Com la majoria del país aquests dies, també m’he fet Telegram! 😉
Em pots seguir aquí: https://t.co/ezRgLdKF0C
Els propers dies caldrà estar connectats! 📲📲
— Roger Torrent 🎗 (@rogertorrent) October 8, 2019
La percepció general és que l’ús d’aquesta eina s’ha estès perquè és més segura que WhatsApp, i així ho corrobora el coordinador del Postgrau de Continguts Social Media de la Universitat de Barcelona (UB), Juanjo Boté. L’expert explica que la diferència principal entre les dues aplicacions és on es guarden els missatges.
En el cas de WhatsApp, la més utilitzada a Espanya, els xats es queden en un servidor i, malgrat que no es poden veure els textos, sí que es pot saber quan s’ha efectuat la conversa. En canvi, Telegram guarda els missatges al núvol, és a dir, que es queden entre dispositius i això fa que la captura de la conversa no sigui factible.
“Quan es parla de seguretat ens referim a missatges xifrats que no es puguin interceptar”
Els missatges són xifrats en tots dos casos però a Telegram, a més, l’usuari té l’opció d’activar un xat privat, al qual ningú podrà accedir tret que conegui la contrasenya pertinent per entrar-hi. Fins i tot, les converses i el compte de Telegram es poden autodestruir si activem aquesta opció.
Mira l’entrevista completa al coordinador del Postgrau de Continguts Social Media de la UB, Juanjo Boté, qui també ha parlat sobre altres aplicacions mòbils de missatgeria instantània segures.