La comissió de tecnologies lliures de la Lleialtat Santsenca ha creat una màquina recreativa d’arcade amb llenguatgesnap”. Es tracta d’un llenguatge de programació educatiu lliure, visual i que s’executa al navegador amb el sistema de “drag-and-drop” (arrossegament i deixar anar). L’Snap! permet als usuaris crear jocs i animacions interactives mentre assoleixen coneixements científics, computacionals o matemàtics, entre d’altres.

Tecnologies lliures

Alguns dels objectius d’aquesta màquina de jocs són fomentar l’alfabetització digital i crear sinergies entre persones i col·lectius del barri. A més, la comissió de tecnologia pretén donar veu als programaris lliures: “Ens serveix també per reivindicar i ser un bastió del programari lliure a la ciutat de Barcelona i donar exemple amb la pràctica que les coses poden funcionar amb tecnologies lliures”, explica Rita Barrachina de la Lleialtat Santsenca.

Una màquina arcade bidireccional

Una altra de les qualitats que diferencien aquesta màquina de jocs d’altres màquines arcade és que és bidireccional. Mentre que les màquines tradicionals són unidireccionals “ja porten una placa amb uns jocs i no es poden modificar”, explica Barrachina, amb l’Snap!Arcade “pots estar jugant, però també pots crear els jocs que vols posar dins de la màquina”.

A més, amb l’objectiu de mostrar aquest tipus de tecnologia als joves, durant els pròxims mesos, aquest projecte també arribarà a l’Institut Lluís Vives, on els alumnes de batxillerat aprendran a programar amb el llenguatge “snap” per poder posar els seus propis jocs dins d’aquesta màquina.

Disseny de l’Snap!Arcade

La comissió de tecnologia de la Lleialtat Santsenca també ha comptat amb la col·laboració de la comissió de memòria històrica i del Col·lectiu d’Artistes de Sants, els quals s’han encarregat del disseny exterior de la màquina que ret homenatge a la vaga de la Canadenca.