JOSANT VALVERDE, membre del comitè d'empresa d'Atos "Els treballadors han de fer torns de 12 hores durant cinc dies a la setmana. A més a més, és nocturnitat, és treballar torns, és treballar el cap de setmana... és tot un esforç i perdre l'estiu sencer, és a dir, no pots conciliar la vida familiar de cap manera, que s'ha de compensar d'una manera correcta."

Des de 1992, l’empresa informàtica Atos té contracte amb el Comitè Olímpic Internacional per elaborar el “software” dels Jocs Olímpics. El programari controla diversos aspectes del funcionament de la competició, des de l’acreditació dels atletes fins al control de temps passant per l’enviament d’informació als mitjans que cobreixen l’esdeveniment.

La seu de l’empresa a Barcelona té un departament de 130 treballadors dedicat a elaborar aquest programari. D’aquest grup, en sortirà un equip d’entre 40 i 50 empleats que estaran de guàrdia durant els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro per fer manteniment del “software” o resoldre incidències que puguin sorgir-hi.

El delegat sindical del COS, Josant Valverde, assegura que aquest servei suposa tenir l’engranatge de l’empresa en marxa les 24 hores del dia, els set dies de la setmana durant mes de dos mesos, des del juliol, durant els jocs i fins als paralímpics. Des del sindicat denuncien que els treballadors de guàrdia hauran de treballar 25 hores extres setmanals, fent torns de 12 hores durant cinc dies. Afegeixen que la diferència horària de cinc hores amb el Brasil els obligarà a fer torns nocturns. Valverde explica que les condicions que hauran d’assumir s’haurien de compensar amb un plus de 1.500 euros però l’empresa, diu, els ha ofert 200 euros.

El sindicat COS, amb cinc dels 17 delegats sindicals del comitè d’empresa, ha cridat a una vaga indefinida els 130 treballadors del departament que començarà el 5 d’agost, coincidint amb l’arrencada dels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro. Confien que s’hi sumin la resta de sindicats amb representació, CCOO, UGT i CGT, amb quatre delegats cadascun. Josant Valverde assegura que no estan tancats a assolir un acord amb l’empresa però, alerta, que si les negociacions no avancen, podria haver més aturades abans dels jocs.