La torre de Collserola de telecomunicacions celebra aquest juny el 25è aniversari. L’entrada en funcionament no va ser casual, sinó que es va fer coincidir amb els Jocs Olímpics de Barcelona 92 per obrir la ciutat —televisivament— al món. Al llarg d’aquests anys s’ha hagut d’adaptar als canvis tecnològics. El més important: el salt a la TDT. Aquest edifici icònic del paisatge barceloní encara el futur amb la voluntat de continuar capitanejant la innovació en telecomunicacions.

Per celebrar l’efemèride, la torre de Collserola ha obert les entranyes —que habitualment romanen tancades exclusivament per als tècnics que hi treballen— als mitjans de comunicació. Concretament dimarts, 27 de juny, farà 25 anys que es va inaugurar oficialment la torre de telecomunicacions de Barcelona, amb un disseny únic firmat per Norman Foster.

Segons Ramon Pedrerol, que va dirigir l’obra, la forma de la torre és “una simfonia de conceptes arquitectònics”, tant pel que fa al fet d’unir telecomunicacions i ús públic en un sol edifici (la torre té un mirador), com per la complexitat tècnica: el 1992 va impactar al món de l’arquitectura que la torre de Collserola tingués cables de suspensió. Això, explica Pedrerol, dona a la torre una gran estabilitat, per més que bufin fortes ventades.

El més important és a l’interior

Si bé al llarg d’aquests 25 anys la torre ha canviat poc exteriorment, a dins de l’edifici sí que s’han viscut canvis importants. Segons el responsable del centre de control, Daniel Rubí, la transformació més destacada va ser l’any 2010, amb el salt de la televisió analògica a la TDT. Rubí ha explicat a betevé que, de fet, la torre de Collserola “sempre ha anat de la mà dels canvis tecnològics i, fins i tot, els ha liderat” i que de cara als propers anys vol seguir fent-ho.