La tercera edició de la Biennal Ciutat i Ciència se celebrarà simultàniament a Barcelona i Madrid, entre els dies 21 i 26 de febrer del 2023. La col·laboració entre les dues ciutats per l’organització de la tercera Biennal Ciutat i Ciència és fruit de l’acord de capitalitat cultural i científica de Barcelona, i és una de les novetats de la propera edició d’aquest esdeveniment col·lectiu, que contribuirà a reforçar els ponts entre les dues ciutats.

Després d’una edició marcada per la pandèmia, la del 2021, que es va traslladar en el calendari al mes de juny per poder celebrar actes a l’aire lliure, la propera convocatòria torna a les seves dates originals al calendari, al mes de febrer.

Així, l’organització de la Biennal es farà amb la col·laboració del Reial Cercle Artístic de Barcelona, impulsada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). Ho ha anunciat aquest dimarts en una roda de premsa celebrada al Reial Cercle Artístic de Barcelona el tinent d’alcalde de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, que ha explicat també que la tercera edició de la Biennal Ciutat i Ciència del proper mes de febrer l’entenem com la consolidació del projecte i de les polítiques científiques de Barcelona“.

“Ja vam compartir la Biennal del Pensament amb Palma i València i, en aquesta voluntat d’estrènyer llaços amb altres ciutats, ens ha semblat que Madrid pot ser una gran aliada per seguir estenent la cultura científica a tota la ciutadania”.

S’explorarà el concepte de vida

Aquesta edició de la Biennal explorarà el concepte de vida, combinant mirades i coneixements diversos i apostant per una mirada activa i propositiva. Reflexionarà sobre què significa viure en el planeta, ens preguntarem què representa viure a la ciutat i com podem imaginar-hi la convivència entre humans, amb altres organismes o amb les màquines.

Les ciutats apareixeran com un escenari preferent en les activitats de la Biennal, on es compartiran tensions i contradiccions de viure avui dia i acolliran un discurs que connecta àmbits de coneixement diversos, com ara el que enllaça les ciències socials, les ambientals i les de la salut. Durant la Biennal, les arts també ens permetran veure una ciència viva en un format i des d’una perspectiva diferent. El missatge vital també vindrà d’activitats en què persones que fan ciència en diverses universitats o centres de recerca ens compartiran què vol dir viure fent ciència.

L’equip de comissaris de la Biennal Ciutat i Ciència 2023 està format per Helen Cole, Lluís Nacenta, Josep Perelló, Elea Giménez i José Manuel Sánchez Ron.

Programa doble d’activitats

Pel que fa al programa de les activitats que es desenvoluparan a Barcelona, destaquen l’investigador sobre salut planetària de la Universitat de Harvard, Samuel Myers, que presentarà una sessió que se centrarà en com abordem la salut planetària derivada del canvi ambiental global, el professor Muki Haklay i la professora Lea Shanley, de les universitats de Londres i Berkeley respectivament, que proposaran explorar en quin moment està la ciència ciutadana a Europa i al món, i cap a on pot anar.

A la programació que es prepara a Madrid destaca un recorregut  pel Madrid científic, un cicle de cinema científic i la celebració de ConCienciArte, en la qual aquest any participaran 17 centres educatius i que incorpora un gran nombre d’activitats paral·leles com teatre, tallers, conferències i concerts.