La Universitat de Sevilla treballa en un projecte per a la “detecció ràpida” de superfícies contaminades per coronavirus a través de “l’anàlisi òptic i hologràfic multiespectral amb intel·ligència artificial“. L’objectiu és desenvolupar un “dispositiu portàtil per l’anàlisi ràpid i sense contacte de zones contaminades a les superfícies de diferents materials”. D’aquesta manera, esperen que la nova eina sigui útil pel control epidemiològic i la contenció de la pandèmia de la covid-19. L’estudi disposa d’un finançament de 508.500 euros atorgat per l’Institut de Salut Carles III.
Des de l’equip del projecte de la Universitat de Sevilla assenyalen que “en l’actualitat no existeixen mètodes de detecció i visualització de la presència del virus en superfícies”. El prototip portàtil utilitzaria sistemes de lectura d’imatges multiespectrals, que poden detectar aspectes específics d’una superfície que no es poden veure a simple vista. L’anàlisi inclouria la banda ultravioleta, els infrarojos, l’òptica computacional i la intel·ligència artificial.
L’equip de científics liderat pel catedràtic Emilio Gómez González ja estava treballant en el desenvolupament de tecnologies avançades i d’intel·ligència artificial aplicades a diferents camps. De fet, disposaven d’un milió d’euros del Ministeri de Ciència i Innovació per a l’adquisició de material tècnic. El nou finançament de l’Institut de Salut Carles III de la capital andalusa els servirà per proveir-se dels recursos complementaris per la detecció del coronavirus i la realització de proves en entorns contaminats.
En el projecte de detecció ràpida de la covid-19 en superfícies també hi participen altres organismes com l’Institut de Biomedicina de Sevilla, l’hospital universitari Virgen del Rocío, el Joint Research Centre (JRC) o la unitat Tedax-NRBQ de la Policia Nacional.