La Maria Rosa està preocupada per la instal·lació dels nous comptadors elèctrics, que substitueixen els aparells tradicionals com el que ella encara té. A través d'algunes associacions s'ha informat que poden ser perillosos per les ones que emeten, que serveixen per enviar la informació del consum. A la Kontxi ja li han canviat el comptador, el seu i el d'alguns veïns de l'escala. Té hipersensibilitat elèctrica i assegura que des que es van instal·lar els aparells, se li ha agreujat la malaltia. KONTXI MORA "Tener un pico de electrosensibilidad aguda y de estar mi corazón afectado y mi cerebro en un grado extremo, de tener que salir de mi casa." Associacions com Ensalut intenten conscienciar la població de casos com aquest, que també detecten en afectats de fibromiàlgia o fatiga crònica. Alerten que els nous comptadors s'afegeixen a la cada cop més llarga llista d'aparells que emeten radiacions a les llars i que, a més, en aquest cas, no es poden apagar perquè funcionen les 24 hores del dia. Demanen que s'aturi la instal·lació dels nous comptadors fins que s'asseguri que no són nocius per a la salut. EDUARD ANTEQUERA Associació Ensalut "Ens mobilitzem per aconseguir una moratòria fins que no se'ns garanteix la inoqüitat d'aquests comptadors. Que s'instal·lin filtres del senyal o que funcionessin per fibra òptica com en altres països s'està fent." De moment, però, aquesta moratòria no està prevista ni per les administracions ni per les companyies elèctriques, i abans de l'1 de gener de 2019 s'haurien d'haver renovat tots els comptadors. GEMMA CASTAÑO investigadora del CREAL "Per un cable és més segur perquè no tenim exposició de les ones de radiació d'informació, però l'exposició és molt baixa, molt puntual, un segon com un missatge de text i ja està." PERE PALACÍN director general d'Energia, Mines i Seguretat Industrial "El comptadors en principi han passat els controls pertinents i en principi no han de presentar cap problema.El que sí que pot ser nociu és per les comunicacions i llavors és el mateix que la telefonia mòbil, la Internet, que tots els altres mitjans que tenim a casa d'aquest tipus."

Les legislacions espanyola i europea obliguen a canviar tots els comptadors elèctrics de la majoria de ciutadans abans de l’1 de gener de 2019. Els nous aparells envien la informació dels consums a través de la tecnologia PLC, semblant a les ones dels telèfons mòbils o a les xarxes d’Internet sense fils. Les radiacions que emeten són el problema que han detectat algunes associacions dedicades a la contaminació ambiental. Els nous comptadors s’afegeixen a la cada cop més llarga llista d’aparells que emeten ones, però en el cas dels comptadors no es poden apagar en cap moment perquè funcionen i envien informació les 24 hores del dia.

Tot i que no hi ha cap estudi científic que confirmi que els nous comptadors són nocius per a la salut, des de l’associació Ensalut tenen constància de diversos casos en què la instal·lació dels aparells ha afectat la salut dels veïns. Són, de moment, casos d’afectats d’hipersensibilitat elèctrica, fibromiàlgia o fatiga crònica. Demanen que se suspengui la instal·lació dels nous comptadors fins que no es demostri que no són nocius per a la salut i proposen que les instal·lacions es facin per cable o que s’instal·lin filtres als comptadors.

Des de la Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat asseguren que els comptadors han passat tots els controls de qualitat, però reconeixen que emeten radiacions i que això pot arribar a ser nociu, però no més que un telèfon mòbil.

Institucions com Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental reconeixen que la connexió per cable dels comptadors seria més segura però que en tot cas les emissions dels aparells són puntuals i nocives com l’enviament d’un missatge a través del telèfon mòbil. També confirmen que no hi ha cap estudi específic fet sobre l’impacte sobre la salut que poden tenir els nous comptadors elèctrics.