El Consell Executiu del govern de la Generalitat aprovarà aquest dimarts el decret que permetrà entregar 53 de les 97 peces que reclama el jutjat d’Osca per retornar-les al monestir de Sixena. Les 53 obres, la majoria objectes litúrgics, es troben als magatzems del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), d’on sortiran cap a Vilanova de Sixena una vegada el govern català requereixi el trasllat a l’equip directiu del museu. La Generalitat va comunicar la decisió d’enviar part de les obres reclamades en una missiva enviada aquest dimecres passat al Govern  aragonès, qui havia reclamat un pla de devolució de les peces d’art  sacre per a aquest dilluns com a data límit.

El Departament de Cultura no ha fet entrega de les obres encara i es nega a entregar les altres 44 que es troben al Museu de Lleida. Recorden que estan catalogades i protegides per la Llei de patrimoni però el govern d’Aragó considera que s’incompleix la sentència del jutjat d’Osca de manera que el president d’aquesta autonomia, Javier Lambán, ha indicat que requerirà l’execució de la sentència “fins a les últimes conseqüències“.

Per tal d’evitar la devolució d’aquestes 44 obres el govern català ha presentat aquest dilluns una demanda contra l’ordre santjoanista, a la qual pertany el monestir de Sixena i les monges que van vendre les peces. La demanda apunta que la Generalitat té el dret de retenció de les obres dipositades a Lleida “fins que no se’ls paguin les despeses de conservació“.