La singularitat respecte a altres iniciatives de “crowdfunding” com Verkami és l’aposta per les  llicències lliures: tots els projectes han de ser transparents i compartir, per exemple, informació sobre el procés d’elaboració. Darrera d’aquesta filosofia s’hi amaga la idea d’oferir “un retorn col·lectiu més enllà de l’individual”, explica Enric Senabre, responsable de projectes de la plataforma. L’ ADN de Goteo també el mostren en públic: tothom qui vulgui pot conèixer i utilitzar el codi font, és a dir, el llenguatge que s’ha utilitzat per a programar la plataforma.

Goteo combina el finançament amb la col·laboració. Segons Sanabre, “hi ha moltes maneres d’ajudar: mitjans de transport, persones per treballar com un traductor o un assessor” i afirma que “avui en dia té molt sentit plantejar-ho perquè no només compensa l’activitat monetària sinó que també crea comunitat”.

Projectes cuinats a Barcelona

Una de les iniciatives que ha tingut èxit a la capital catalana és un node mòbil per tenir accés a Internet des de tots els punts de la ciutat. Es tracta d’una estació de transmissió lliure, independent de les empreses de telecomunicacions, que es pot utilitzar dins la ciutat a través de la connexió de les xarxes ciutadanes de Guifi.net. Aquest projecte, independent i autogestionat, està coordinat per Efraín Foglia i elaborat amb protocols de codi obert.

L’Infinit Loop, un embolcall de regals reciclable fet amb roba de qualitat, també ha buscat finançament a Goteo. A més d’estalviar paper, l’Infinit Loop conté un codi d’identificació a través del qual és possible saber en quin lloc del món es troba l’embolcall. Una aplicació 2.0  per a telèfons intel·ligents i un web en facilita la geolocalització. El projecte, impulsat per Tarpuna, uneix causes socials i mediambientals.

I un tercer projecte interessant és Totdojunto Letterpress, una iniciativa per recuperar la tècnica d’impressió tradicional amb tipografies mòbils en un taller del barri del Raval de Barcelona.