El web El MWC des del mòbil és el resultat de l’experiment, l’espai en què vam publicar tota la informació recollida amb els dispositius mòbils durant una jornada de la fira mundial de telefonia mòbil. En format blog, hi vam publicar imatges, fotografies i vídeos que anàvem capturant amb el mòbil. El web es basa en la plataforma de microblogs Tumblr, que ens va semblar adequada, ja que disposava d’una aplicació per al mòbil. A banda d’aquesta aplicació, vam fer servir-ne d’altres per capturar i editar el material (Splice per editar vídeo, Photoshop Express per retocar fotografies o Twitter per publicar petites actualitzacions en el compte @btvendirecte). Altres aplicacions que teníem planificades van resultar poc pràctiques, com ara Audioboo per a l’àudio o Ustream per emetre en directe, ja que vam haver de descartar aquesta opció pels problemes de connectivitat que ens vam trobar. Aquest no va ser l’únic problema, l’experiència ens ha fet veure aspectes tant positius com negatius de l’anomenat periodisme mòbil.

AVANTATGES

La lleugeresa de l’equip. A diferència de carregar amb la càmera, els cables i el trípode, el mòbil i la tauleta pràcticament no pesen i pemeten moure’s amb més facilitat.

La immediatesa i la facilitat per processar informació. Un exemple d’això són les fotografies: es capturen, es tracten, es carreguen i es publiquen des del mateix dispositiu mòbil. Això fa que estiguin a la xarxa molt més ràpid que si treballéssim amb una càmera professional.

La concisió a la qual obliga el mòbil per les característiques tècniques que té. Les dificultats per processar vídeo (per la manca de connectivitat i les limitacions del telèfon) obliguen a tenir clar el contingut. Cal saber què volem explicar i com ho volem fer per enregistrar el material necessari i tractar-lo sense saturar els dispositius. Això permet oferir un discurs més clar i ordenat.

La possibilitat de passar desapercebuts. El simple fet de portar un micròfon i una càmera a la mà fa que molta gent tingui reticències a aparèixer davant la càmera. El mòbil, en canvi, no produeix aquest efecte i permet obtenir declaracions i imatges més espontànies.

La rapidesa amb què permet capturar material. Per exemple, quan trobem una imatge curiosa al carrer, cal encendre la càmera i fer-ne els ajustos de llum, color i focus, però mentre fem això, moltes vegades la imatge desapareix o la persona es mou. El mòbil, en canvi, només s’ha de treure de la butxaca per encendre la càmera i capturar la imatge. És més ràpid i senzill.

En no rebre teletips al mòbil, teníem accés a la informació més immediata a través de Twitter i també de la comunicació a través de WhatsApp amb els companys de la redacció. D’aquesta manera ens vam assabentar que la manifestació d’estudiants era a la porta del Mobile World Congress, i vam sortir a veure què passava. La manca d’informació ja elaborada ens va obligar a pensar en un enfocament nou del que estava passant, i vam decidir explicar la manifestació de fora amb una visió des de dins.

INCONVENIENTS

El més improtant va ser la velocitat de connexió. La xarxa Wi-Fi del MWC no funcionava, i quan ho feia era amb intermitències, per això vam haver de processar bona part del material amb 3G. Això va convertir la tasca de penjar documents en una feina lenta i feixuga que va posar a prova la nostra paciència.

Dificultats amb el so. Vam tenir problemes amb les aplicacions de tractament d’àudio, que no permetien compartir els documents a Tumblr. Pel que fa al micròfon que vam utilitzar, va ser el dels mateixos auriculars de l’iPhone, de manera que la qualitat no era la millor possible.

Poca qualitat de la imatge. En el cas de les fotografies potser no és tan evident, però les mancances del dispositiu es noten sobretot en l’enregistrament de vídeo. A més a més, teníem el problema de l’estabilitat a l’hora de gravar. El mòbil és inestable i molt sensible a qualsevol tremolor i, en aquest cas, no podíem enregistrar imatges amb l’iPad, ja que era el model 1, que no té càmera.

Poca precisió de les pantalles tàctils. Ho vam detectar especialment en editar vídeo, però el que va resultar més difícil va ser escriure. El teclat de la tauleta, per exemple, fa que redactar un text mitjanament extens resulti complicat. Hauria estat més fàcil treballar amb un teclat auxiliar.

La limitació de la bateria. A tres quarts de 10 del matí, tan sols 45 minuts després de començar a treballar, la bateria de l’iPhone havia disminuït al 87%, i pels volts de les 12 del migdia ja estava per sota del 50%. Això ens va obligar a aturar-nos per carregar els telèfons mòbils diverses vegades, un temps en què vam deixar de buscar informació als pavellons.

Una imatge més informal. De la mateixa manera que no identificar-se amb un micròfon i una càmera té avantatges (com el de passar desapercebuts) també té inconvenients. Algunes persones poden considerar “menys seriós” el mitjà per al qual treballes pel sol fet d’utilitzar eines no professionals.

Pocs recursos i molt volum d’informació. Una altra dificultat important a la qual ens vam haver d’enfrontar és treballar únicament amb aplicacions gratuïtes, ja que les de pagament tenen més prestacions i millors que ens haurien facilitat la feina.

CONCLUSIÓ

Amb tot, la conclusió a què hem arribat és que els dispositius mòbils poden ser útils per informar en situacions que requereixen molta immediatesa i facilitat per moure’s, com ara una manifestació o un festival, en què tot passa molt ràpid i hi ha molta gent. Ara bé, els “smartphones” i les tauletes no són les eines més adequades per treballar en cròniques més elaborades, ni tampoc per muntar ni processar grans quantitats de material. En aquest cas, és millor treballar amb un ordinador.

En qualsevol cas, es tracta d’eines amb molt potencial, però que encara tenen força mancances. La qualitat de la imatge i el so no és la millor i la majoria de les aplicacions no estan pensades per processar informació amb cert nivell d’exigència. Cal millorar molt des del punt de vista tècnic i també la connexió a la xarxa. Si la tecnologia avança per aquest camí, probablement en un futur serà més comú informar només mitjançant dispositius mòbils.