L’organitzadora de les Jornades de Periodisme de Dades i Open Data de Barcelona, Karma Peiró, explica que aquest tipus de periodisme no és nou, sinó que “el que és una novetat són les eines digitals que tenim avui dia per trobar les dades a la xarxa i la facilitat d’emprar diverses eines força senzilles per visualitzar-les”. Es tracta del tradicional periodisme d’investigació que, amb l’ajuda d’Internet, permet encreuar dades per explicar els fets de manera diferent als ciutadans i que puguin entendre millor què signifiquen.

Peiró destaca la importància actual d’aquest tipus de periodisme que cada vegada atreu més gent i que es troba en un moment d’auge. “Fa tres anys el periodisme de dades el feien professionals independents o organitzacions activistes ciutadanes, però ara ja s’està fent a les redaccions dels mitjans de comunicació”. L’organitzadora afegeix que “estem al davant d’uns fets molt recents, però que sens dubte es tracta d’una manera de treballar pionera que clarament anirà a més”.

Les jornades se celebren paral·lelament a diverses ciutats espanyoles

Tot i que Barcelona n’és la seu, les Jornades de Periodisme de Dades i Open Data se celebren a altres indrets de l’estat espanyol, com són Madrid, Almeria i Pamplona. Pel que fa a les barcelonines, que van començar dijous i s’allarguen fins avui, han tingut com a seus el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el CaixaForum, el CCCB i la Facultat de Comunicació Blanquerna.

En aquests quatre dies, el programa ha recollit debats, conferències, taules rodones i set tallers que han tractat la seguretat de les dades a la xarxa, la transparència d’aquestes, la privacitat, la intimitat i les filtracions. A més, divendres, diversos emprenedors locals van tenir l’oportunitat de presentar en cinc minuts els seus projectes fets a través del periodisme de dades. Peiró destaca que això es va fer per “donar vida a Barcelona” i es va poder comprovar que “s’està treballant molt amb les dades des de persones que no només són periodistes, sinó d’altres professions”.

Avui diumenge, per exemple, Chris Pinchen ha dirigit un taller sobre Seguretat informàtica per a periodistes, en què ha relatat diverses claus per navegar a la xarxa sense posar en risc la seguretat del dispositiu des del qual s’accedeix, així com les dades de l’usuari. També hi ha hagut un altre taller sobre com treballar les infografies, en què s’han mostrat eines gratuïtes per treballar-hi i aconseguir una visualització òptima de les dades.

No només per a periodistes

L’organització ha vist que cada vegada és més ampli el ventall de perfils professionals que s’aprofiten del periodisme de dades. En aquest sentit, tot i que “a priori” les jornades han estat dirigides al sector periodístic, hi han assistit persones amb altres ocupacions, com dissenyadors i programadors. Peiró ho justifica explicant que “aquest esdeveniment és l’únic lloc on es pot parlar de periodisme de dades, i venen aquí perquè se’ls facilita la formació per poder treballar-hi”.

Aquest any, les jornades arriben a la tercera edició. Hi ha hagut menys gent que en anteriors jornades, unes 200 persones, que s’han acostat als diversos punts on s’han celebrat.

El repte futur: professionalitzar-se

Les Jornades de Periodisme de Dades i Open Data estan organitzades per l’Open Knowledge Foundation, una organització internacional que treballa pel coneixement obert. L’organització de l’esdeveniment és pràcticament voluntari i, per això, Karma Peiró reconeix que el que intentaran fer en les següents edicions és “professionalitzar l’esdeveniment, que no fos tan voluntari i es pogués remunerar els professionals locals que hi participen”.