Són els dos periodistes que s'encarreguen de cobrir la informació de campanya de Convergència i Unió per BTV i Barcelona FM. Com que és el partit amb més representació al consistori actualment, el sistema de blocs els dóna un minut i 35 segons d'espai a cadascú. Sovint, asseguren, es tracta d'un temps excessiu. "En un minut i mig no fa falta que condensis tant la informació com sí que han de fer en els altres partits que tenen molt menys temps. Per tant, tens més oportunitat a banda de posar molts més talls de veu del candidat, de recrear-te en situacions anecdòtiques, coses curioses que hagin passat." Als partits amb menys representació a l'Ajuntament, com Esquerra o Barcelona en Comú, els passa el contrari, als redactors que els cobreixen els manca temps per encabir tota la informació. Hi ha un partit, Ciutadans, que rep un tractament especial. No té representació al consistori però la Junta Electoral li dóna espai als blocs perquè va obtenir el 5% dels vots a les últimes eleccions europees. La redactora que se n'encarrega disposa de 30 segons, un cop al dia. "Per exemple avui teníem un acte on venia l'Albert Rivera i es fa molt complicat posar una declaració d'ell i de la candidata Carina Mejías amb el poc temps que tenim i explicant el que s'ha dit en l'acte." A més, afegeix la periodista, el fet de sortir només un cop al dia fa que, de vegades, la candidata no pugui replicar la resta de partits.

El sistema de blocs de la campanya actual acordat pel Consell d’Administració de BTV dóna un minut i 35 segons a Convergència i Unió, un minut i 15 segons al PSC, un minut al PP, 40 segons a Barcelona en Comú i 30 segons a Esquerra Republicana. Aquestes cinc formacions tenen presència en cada edició dels informatius i, per tant, surten en antena quatre cops al dia, dos cops els caps de setmana. Barcelona FM segueix el mateix plantejament que BTV amb l’emissió de blocs de cinc minuts i 30 segons en aquest cas en tres franges horàries del dia: matí (durant el qual es repeteix dues vegades), migdia i vespre. Els caps de setmana només hi ha dos blocs.

El cas de Ciutadans és diferent. El fet d’haver obtingut més d’un 5% de vots vàlids en les darreres eleccions europees fa que se’l consideri grup polític significatiu. La Junta Electoral Central obliga que s’inclogui en els blocs amb una cobertura que no pot superar la dedicada a les forces que tenen representació al consistori.

Problemes per als redactors

Els blocs electorals fan que els redactors que se n’encarreguen hagin de fer mans i mànigues per complir els temps estipulats. En el cas dels partits amb més minuts (CiU i PSC) sovint han d’estirar innecessàriament les notícies. “Un minut i 35 segons en ràdio és una animalada”, assegura el periodista que cobreix la campanya de CiU per a Barcelona FM. “Per arribar al minut i 35 hem de recrear-nos en situacions anecdòtiques, coses curioses que hagin passat”, explica el redactor que segueix CiU per a BTV.

En canvi, als periodistes que s’encarreguen dels partits amb poca representació com Esquerra Republicana o Barcelona en Comú els passa el contrari. En ocasions han de descartar declaracions i informació que seguint el seu criteri periodístic inclourien en les notícies.