La iniciativa sorgeix de l’empresa privada Ideograma

amb l’objectiu de donar visibilitat a les aplicacions que tenen un compromís social i polític. Com explica el seu promotor, Antoni Gutiérrez-Rubí, existeixen moltes aplicacions que compleixen aquests requisits i que, en molts casos, ha impulsat la mateixa ciutadania.

El problema és que no estan ni documentades, ni agrupades, ni avaluades. Aquest és el primer buit que vol omplir Apps4citizens. “La nostra primera gran aportació és agrupar aquestes aplicacions, compartir-les i crear xarxes de complicitat que permetin que aquesta dinàmica de les aplicacions dedicades al civisme i la política creixi al nostre país”, explica l’Antoni.

“Appteca”

Totes les aplicacions que s’identifiquen es recopilen a l’Appteca, classificades en diferents àmbits: salut, educació, medi ambient, mobilitat o política. Fins ara s’han catalogat més de 200 aplicacions, que també són avaluades per un expert.

Alguns exemples són Bústia ciutadana, que permet informar l’Ajuntament de les incidències que l’usuari es troba a la ciutat, o BlaBlaCar, que permet connectar conductors amb seients lliures i passatgers que viatgen a la mateixa destinació per compartir despeses. Altres possibilitats són CeliCity, que informa sobre els locals on els celíacs poden menjar tranquils, és a dir, sense gluten. O bé Prometteo, que permet a les persones amb discapacitats auditives conèixer tots els punts de la ciutat plenament accessibles per a ells.

El teu Parlament

Un altre exemple d’aplicació compromesa és El teu Parlament un projecte de tres joves estudiants de ciències polítiques de la Universitat Pompeu Fabra. La idea va sorgir fa un any i d’aquí a un mes l’aplicació estarà disponible i passarà també a formar part de l’appteca d’apps4citizens. Tal com expliquen els seus impulsors vol ser una eina per posar a l’abast del ciutadà tota la informació del que passa a dins de l’hemicicle.

“El que volem aconseguir és que  cadascú rebi la informació del que més li interessa del que passa al Parlament, en faci les valoracions que consideri, perquè la gent pugui votar de forma més informada i participar en el debat públic“, explica el Guillem Ramírez, responsable del projectes d’El teu Parlament.

Per això han dissenyat una sèrie de filtres en què els usuaris poden triar  a través de quatre categories (diputats, grup parlamentaris, comissions i activitats)  els avisos d’informació que reben. Aquests filtres no impedeixen l’accés a la resta del contingut.

Aquesta aplicació neix amb la voluntat de fiscalitzar la institució. Per això els seus impulsors volen que els diputats els facilitin les agendes públiques, però també la declaració de béns a l’inici i al final de la legislatura. “Les agendes públiques són un instrument per demostrar que els diputats fan feina fora de l’hemicicle i la declaració de béns és necessària per demostrar que no s’han lucrat en l’exercici d’aquest servei públic”, argumenta Jaume Rios, coordinador d’El teu Parlament.

El responsable de comunicació Bernat Surroca recorda que són una organització de monitoratge parlamentari totalment que neix de la iniciativa privada, totalment independent de partits, fundacions de partits i de la pròpia institució.

Trobades de creadors

El projecte vol anar més enllà de ser un simple catàleg i vol servir també per impulsar la creació de noves aplicacions. “Es tracta de donar resposta a una demanda de la ciutadania, perquè hi pot haver més oferta i més demanda”. Per això una altra de les activitats que impulsa Apps4citizens és el desenvolupament de jornades presencials que siguin un punt de trobada per a les comunitats de creadors. La idea és que d’aquestes sessions sorgeixin prototips que més endavant es transformin en aplicacions reals.

Per això han organitzat una ‘”hackapp” el 19 de juny a l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm, amb el repte de desenvolupar un prototip d’aplicació vinculada al medi ambient i concretament la contaminació llumínica, acústica… la jornada començarà a les 9 del matí i a les 18 hores els participants presentaran el seu projecte davant d’un jurat.

Festivalapp

Seguint aquest esperit de ser un punt de trobada, a continuació i en el mateix escenari es farà el Festivalapp. L’esdeveniment serà obert i gratuït, i servirà per donar a conèixer el projecte Apps4citizens. També es farà l’entrega de premis als guanyadors de la “hackapp”. La festa acabarà amb la música de DJ Carole i DJ Dulítel.