Són formigues robot gegants. Això és només un petit tast del que podem arribar a trobar a la festa de la Ciència i la Tecnologia. Una excusa perfecte per fer més proper el món científic i tecnològic al ciutadà. Els tallers són els altres grans protagonistes. Podem arribar a crear el nostre propi robot amb el programari lliure Arduino i fer el nostre sistema de calefacció i refrigeració solar. Fins i tot, podem participar en un experiment que ens explicarà les bases de la polarització. No sempre és fàcil parlar amb els millors investigadors internacionals. Però Internet fa el món més proper. Avui els ciutadans han pogut fer preguntes sobre el futur de les ciutats als experts de la Universitat de Dublín i demà al migdia es podrà assistir a una videoconferència amb els experts del Gran Colisionador d'Hadrons de Ginebra. I aquest és el gran objectiu de la festa, fer de Barcelona una ciutat capdavantera en la difusió de la ciència. Encara hi sou a temps, fins demà a dos quarts de tres al Parc de la Ciutadella.

La Festa de la Ciència i la Tecnologia , organitzada per la Direcció de Creativitat i Innovació de l’Institut de Cultura de Barcelona, aporta 90 propostes participatives i 18 microxerrades sobre ciències naturals, matemàtiques, ciències del mar, neurociència, energies alternatives, astronomia i TIC.

D’entre les novetats d’aquesta edició destaquen els experiments col·lectius a través dels OpenData, smartphones i GPS. D’aquesta manera sobresurt un experiment a través del qual s’han creat bases de dades relacionades amb la recollida de dades del Zoo de Barcelona per elaborar una cartografia i afegir-la a l’OpenStreetMap, informació que és oberta i accessible a arreu del món. També se n’ha fet un altre a través de les espores de pol·len del parc per analitzar-les i introduir-les a la base de dades del projecte Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) – ICTA (Universitat Autònoma de Barcelona).

A través d’Internet s’han fet diferents connexions com a l’Observatori Astronòmic del Montsec a Lleida o el telescopi ALMA a Atacama (Xile).

La festa també serveix per fer una mostra i donar el premi de Recerca Jove de Barcelona als 12 treballs de recerca més reeixits realitzats per l’alumnat dels instituts de secundària de Barcelona, una activitat que es fa conjuntament amb l’IMEB.