No guanya qui arriba abans, ni qui recull més premis, sinó qui es posa menys nerviós. L'objectiu és aconseguir controlar els impulsos. Per això, és un joc personalitzat. "En funció de la reacció del pacient se'l va reconduint a un lloc o a un altre de l'illa". Aquests sensors, que capten les reaccions fisiològiques del pacient, determinen el recorregut virtual. La iniciativa, implantada per l'Hospital de Bellvitge, és pionera al món. El videojoc Island s'utilitza per tractar transtorns alimentaris com la búlima, però també s'aplica a la ludopatia. "El que volíem tractar no eren tant els símptomes associats // sinó que el que volíem tractar eren aspectes més profunds de la personalitat". Es fa servir amb pacients d'entre 18 i 35 anys i sempre sota supervisió mèdica. El projecte està finançat per la Unió Europea. Aquí s'han centrat en els transtorns emocionals i la part motriu, aplicada a pacients amb dolor cònic, s'ha desenvolupat a Holanda.

Islands s’utilitza des del mes de setembre i, com el seu nom indica, té com a línia argumental l’objectiu de sortir d’una illa. El joc registra, a través de biosensors,  les emocions del pacient que influeixen en el desenvolupament del joc. L’usuari només aconsegueix avançar cap a l’objectiu de sortir de l’illa si reacciona amb autocontrol a les situacions plantejades. L’objectiu és que el pacient aprengui a controlar els seus impulsos, factor determinant en els trastorns de l’alimentació o la ludopatia.

El videojoc ha estat desenvolupat entre els anys 2007 i 2010 pel Consorci Playmancer, format per científics i tècnics de sis països europeus, i finançat per la Unió Europea i l’Instituto de Salud Carlos III. Prèviament a la seva utilització a l’Hospital de Bellvitge, es va fer un estudi preliminar en 60 persones. Ara, caldrà un seguiment de més pacients i a més llarg termini per poder avaluar la seva eficàcia terapèutica.