En la primera xerrada, el consultor Genís Roca ha fet un repàs de l’evolució de la humanitat a partir de diferents avenços tecnològics. Segons el cofundador de Roca Salvatella, l’actual revolució digital ens porta a un nou paradigma en què el coneixement està fonamentalment a Internet i en el qual la identitat de cadascú té molt a veure amb els vincles que manté mitjançant la xarxa.

Impulsar la innovació ha esdevingut la raó de ser de les conferències TED, perquè difonen idees “que volen canviar el món”. Ariadna Mateu, d’Innovalley, ha parlat a TEDx Ramblas de l’error com a motor d’innovació. Mateu ha començat relativitzant el concepte d’error per acabar convidant tothom a perdre la por a equivocar-se i sortir-se més sovint dels camins marcats i les “posicions de comfort”. La idea és que cada error comès és una experiència apresa.

Després de visionar alguns vídeos seleccionats de les TEDTalks disponibles al web, Carlos Martín ha parlat de la web semàntica, és a dir, de la informació que els ordinadors poden processar directament. Per això, cal que abans entenguin el llenguatge humà i/o que el nostre llenguatge s’estructuri de forma comprensible per les màquines, segons les lleis de la lingüística computacional. Martín treballa a Semantix en algunes aplicacions educatives que aprofiten els avenços de la web semàntica.

Espiral és l’associació que hi ha darrere l’organització del TEDx Ramblas. Aposten pel binomi cultura-educació i, sobretot, per la cultura digital. Mitjançant una presentació multimèdia, han defensat la necessitat d’innovar i la importància de l’educació per ajudar les persones a mirar-se el món, pensar i “transformar els miralls en finestres”.

Ha arribat el torn de Neil Harbisson, un jove que només hi veu en blanc i negre (acromatòpsia) però que, amb l’ajuda d’un ull electrònic implantat al seu cap, ha aconseguit captar els colors traduint-los en freqüències audibles. Harbisson, que va néixer a Londres però viu a Mataró, ha creat una fundació per defensar els drets dels “cyborg”, és a dir, les persones que incorporen elements mecànics o electrònics per ampliar els seus sentits.

L’escriptora i presidenta de Dones en Xarxa, Gemma Lienas, ha fet un repàs històric de la revolució feminista -“l’única que s’ha fet sense vessar una gota de sang”, ha dit- per acabar subratllant el poder de les xarxes socials com a eina de visibilització de les dones. De fet, segons Lienas, aquestes xarxes són essencialment femenines, no només perquè les dones hi participen més, sinó també perquè no tenen jerarquia i perquè superen la divisió entre espai públic i privat.

D’aquesta divisió ha parlat precisament Núria Chinchilla, per a qui família, feina i societat formen un “triangle de la sostenibilitat” del qual depèn l’ecologia humana. Segons aquesta professora de IESE, els desequilibris entre aquests aspectes de la vida i l’excés d’individualisme que caracteritza les societats occidentals, amb pocs vincles forts, estables i duradors entre les persones, són les causes profundes de la crisi que estem vivint.

Antoni Gutiérrez-Rubí ha convidat tots els assistents a tornar a sentir-se i actuar com a nens. Segons aquest assessor de comunicació, l’aprenentage ha de passar pel joc i la millor manera de jugar amb les tecnologies socials és fer-les servir com si fóssim nens, per crear sense prejudicis i sense pensar constantment en els seus límits. Gutiérrez-Rubí s’ha demanat què és allò que ens converteix en artistes i, després de mostrar els traços infantils de Picasso, ha assegurat que seguir sent nens quan creixem és l’únic que ens pot salvar de la vulgaritat.

La darrera conferència ha anat a càrrec de Sergi Jordà, un dels creadors del Reactable, un instrument musical electrònic que funciona desplaçant peces de metacrilat sobre una taula interactiva. El TEDx Ramblas s’ha obert amb un concert de Reactable i s’ha tancat donant als assistents l’oportunitat de tocar aquest innovador instrument, popularitzat per l’artista islandesa Björk i que actualment està disponible com a aplicació mòbil per a iPhone i iPad. Jordà, que és professor de la UPF, ha insistit que l’actual model educatiu s’assembla encara massa al del segle XIX i que les noves tecnologies, ben utilitzades, ofereixen l’oportunitat de formar persones molt més creatives.

La primera edició de TEDxRamblas també s’ha pogut seguir en vídeo en directe al web (més de 500 persones ho han fet al llarg de la tarda). Les sessions han estat força comentades a Twitter, amb la paraula clau #TEDxRamblas.