El CosmoCaixa es converteix aquests dies en un laboratori per inspirar centenars d’alumnes de secundària i per intentar captivar-los per ser científics. Els investigadors d’11 projectes de recerca punters de Catalunya han deixat els llocs de feina i s’han traslladat al museu per explicar en què estan treballant. Es tracta de la 19a edició de la Fira Recerca en Directe que organitza el Parc Científic Barcelona juntament amb el CosmoCaixa i que es pot visitar fins dissabte, 22 d’abril.

Una experiència “in situ”

“No és el mateix que sigui un professor que t’expliqui una cosa a classe, que tu vinguis aquí i et deixin jugar, vegis com es treballa amb un cervell real, vegis les tècniques que s’apliquen i t’ho expliqui una persona que ho està treballant en el dia a dia”, explica Maria Terrades, directora del Parc Científic de Barcelona. “Moltes vegades sabem coses però no sabem per què es produeixen. Avui he sortit d’aquí sabent què és el que produeix l’Alzheimer: són com unes proteïnes, que les neurones no funcionen bé”, diu Pau Alegre, estudiant de 1r de batxillerat de la modalitat de ciències.

Les investigacions que es mostren i s’expliquen de manera didàctica són molt variades i van des d’observar un cervell afectat per Alzheimer al microscopi a veure la nostra galàxia amb ulleres 3D o descobrir com diferents tipus de sòl influeixen en el risc d’inundació.

En aquesta edició, la novetat és també la secció de debats per parlar de bioètica i reflexionar fins on ha d’arribar la ciència amb temes com “bebès a la carta” o la “creació d’organismes vius al laboratori”.