Des d’aquest mes de març i fins a l’octubre es pot veure al CosmoCaixa l’exposició “El Sol. Vivint amb la nostra estrella”, que ha substituït la mostra dedicada al geni i inventor Nikola Tesla. S’hi poden veure un centenar d‘objectes històrics combinats amb projeccions i aparells interactius que expliquen la importància que té el sol en les nostres vides. Aquest astre és crucial pel que fa a l’existència de vida al planeta Terra, com l’energia que produeix és essencial pel nostre futur o com la nostra salut en depèn directament.

Objectiu: crear un sol a la Terra

Per molt innovadora que pugui semblar l’energia solar actualment, aquesta es va començar a estudiar a finals del segle XIX, com una possibilitat per substituir el carbó quan s’acabés. Però el que realment seria revolucionari seria aconseguir l’objectiu amb què somniaven molts científics des dels anys 50: aconseguir generar energia a la Terra tal com ho fa el sol, a través de la fusió nuclear.

Científics treballant amb un reactor de fusió nuclear

Una meta, que si s’aconsegueix a través de l’ús de reactors de fusió nuclear, transformaria totalment el món en què vivim. “Si podem crear un sol a la Terra, solucionarem totes les nostres necessitats d’energia per sempre. Podrem crear energia neta sense límits i sense residus radioactius de llarga durada. I pot ser que ens hi estiguem apropant, potser ja només estem a uns anys d’aconseguir-ho“, explica Harry Cliff, físic de partícules i comissari de l’exposició.

Un aparell per prendre “banys de sol”, entre els objectes exposats

L’exposició, provinent en bona part del Science Museum de Londres, té objectes molt diversos. Des d’un fotoheliògraf que va servir per fer la primera fotografia al Sol el 1857, a un espectroscopi de set prismes de Norman Lockyer, que va permetre descobrir la presència d’heli al Sol per primera vegada, abans que se sabés que també n’hi havia a la Terra.

Espectroscopi de set prismes de Norman Lockyer, que va permetre descobrir la presència d’heli a l’atmosfera solar

La mostra també té curiositats com un aparell per prendre “banys de sol” inventat a finals del segle XIX pel metge i magnat dels cereals John Harvey Kellogg. “Es tracta d’una caixa de fusta amb bombetes i miralls a dins. La gent s’hi asseia en aquesta, amb el cap sortint, i li enviaven un munt de llum artificial i se suposava que t’havia de curar tot tipus de malalties. Probablement no feia gaire res, a part de fer-te venir calor i suar, però és un objecte divertit de veure”, explica Cliff.

Un home prenent un “bany de sol” artificial amb l’aparell inventat per John Harvey Kellogg, metge i magnat dels cereals