10.000 vegades més potent que el MareNostrum 1 (del 2004) i 23 vegades superior al seu predecessor immediat, el MareNostrum 4, aquest dijous s’ha inaugurat la nova versió del supercomputador barceloní, el MareNostrum 5, instal·lat al Barcelona Supercomputing Center, als jardins de Torre Girona. La previsió era posar-lo en marxa el 2020 però la pandèmia n’ha endarrerit els terminis. Actualment està en fase de proves però es preveu que aquest 2024 ja estigui a ple rendiment.

El nou supercomputador aconsegueix fer 314.000 bilions de càlculs per segon (314 petaflops). Dit d’una manera més planera: és capaç de fer en una hora el que un portàtil convencional faria en 46 anys. Està format per dues particions diferenciades, una dedicada a la computació clàssica, i una altra partició accelerada, que permetrà avançar en àmbits com la intel·ligència artificial i la simulació numèrica. Aquesta partició accelerada és la tercera més potent d’Europa i la vuitena del món.

Amb aquesta capacitat de càlcul, la nova computadora ajudarà a crear simulacions cada vegada més complexes. Es podran fer prediccions molt més fiables, per exemples, sobre els efectes del canvi climàtic. També permetrà reforçar la investigació mèdica pel que fa al disseny de fàrmacs, desenvolupament de vacunes i simulacions de propagació de virus. A més, permetrà simular processos de noves formes d’energia, com la fusió nuclear (les centrals actuals són de fissió nuclear, que genera residus).

Superordinador Mare Nostrum 4
El MareNostrum 5 multiplica per 23 la potència del MareNostrum 4 (foto)

Inauguració institucional al més alt nivell

A la inauguració hi ha assistit el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez; el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. Aquest darrer ha destacat la importància del supercomputador barceloní “per investigar en gestió de grans ciutats i poder testar de manera virtual propostes en mobilitat i eficiència”.

Per la seva banda, el director del Barcelona Supercomputer Center, Mateo Valero, ha destacat que el nou supercomputador és capaç de crear “un bessó digital de la Terra” i també ha destacat que, “els acceleradors més potents del món” dels quals diposa fan del MareNostrum 5, la màquina “més eficient” per investigar tecnologies basades en intel·ligència artificial.

La computació quàntica, la pròxima frontera

Els propers mesos el MareNostrum 5 integrarà també dos ordinadors quàntics, el de la Xarxa Espanyola de Supercomputació; i un dels primers ordinadors quàntics europeus de la xarxa europea de computació quàntica. Són màquines que basen el seu funcionament en la mecànica quàntica, la branca de la física que estudia el comportament de la llum i la matèria a escala microscòpica. Així, els computadors s’aprofiten de partícules subatòmiques per dur a terme processos complexos, càlculs i simulacions. Encara. Són molt més potents que les supercomputadores.