Barcelona tindrà a finals del 2022 un ordinador quàntic, el primer del sud d’Europa i basat en tecnologia europea. Aquests ordinadors són màquines que basen el seu funcionament en la mecànica quàntica, la branca de la física que estudia el comportament de la llum i la matèria a escala microscòpica. Així, els computadors s’aprofiten de partícules subatòmiques per dur a terme processos complexos, càlculs i simulacions. Són molt més potents que les supercomputadores com el MareNostrum 4.

L’ordinador quàntic barceloní, que s’emmarca en el projecte Quantum Spain, s’instal·larà a la seu del Barcelona Supercomputing Center i s’anirà equipant amb xips de diferents generacions i nombres de cúbits. El cúbit és la unitat bàsica de la computació quàntica i, en aquest cas, estaran basats en la tecnologia de circuits superconductors. A finals del 2022 l’ordinador disposarà d’un primer xip de dos cúbits i progressivament anirà incorporant versions noves fins a arribar als 20 cúbits l’any 2025.

La importància de la sobirania tecnològica

Segons la coordinadora de Quant Spain, Alba Cervera, és important que Espanya i Europa disposin d’una “tecnologia quàntica pròpia i que aposti per la creació de xips. Així no es dependrà d’altres països, com els Estats Units i la Xina, que ara mateix lideren la recerca en computació quàntica”. Quan estigui en funcionament es posarà a disposició de la comunitat investigadora, d’empreses i d’ens públics.

Apliacions en IA i química quàntica

Dues de les aplicacions més prometedores de la computació quàntica són la intel·ligència artificial i la química quàntica. En el cas d’aquesta darrera, ha explicat Cervera, quan aquest tipus d’ordinadors evolucionin prou “podrem arribar a entendre millor com funcionen les molècules, com interactuen i, fins i tot, descobrir-ne de noves“. També alerta que ja hi ha algoritmes quàntics que “en la teoria” poden desencriptar la majoria de codis, fet que, alerta, “podria esdevenir un problema molt gran de seguretat”.

Més eficiència i menys energia

Un altre avantatge de la computació quàntica vers la convencional és que gasta molt menys energia per resoldre problemes complexos. “Per posar-lo en funcionament només l’hem de refredar, gasta com una nevera. Molt menys que la supercomputadora que tenim aquí. De fet, els ordinadors quàntics necessiten temperatures extremament baixes, similars a les que hi ha a l’espai.

El MareNostrum 4 requereix molta més energia que el futur ordinador quàntic

22 milions d’inversió inical

El projecte Quantum Spain rebrà una subvenció estatal de 22 milions d’euros. Es va aprovar en l’últim Consell de Ministres. Es preveu que s’ampliï fins als 60 milions mitjançant la participació d’iniciatives europees.