(ACN) Europa ha aconseguit el primer pas per establir la primera normativa comunitària sobre intel·ligència artificial. El Parlament Europeu ha votat una iniciativa pionera al món per definir els límits de les eines que fan servir la IA. En una votació que ha tirat endavant amb 499 vots a favor, 28 en contra i 93 abstencions, els eurodiputats han defensat la prohibició de les eines d’intel·ligència artificial que suposin “un risc inacceptable” per a la seguretat, com per exemple aquelles que elaborin classificacions en funció dels trets socials de cada individu.

Una base de dades amb tots els sistemes d’IA disponibles

En paral·lel, l’Eurocambra vol impulsar una base de dades que reculli tots els sistemes d’intel·ligència artificial disponibles i accepta certes excepcions per al sector de la investigació. La posició defensada pels eurodiputats posa especial atenció a les eines d’intel·ligència artificial basades en la identificació biomètrica en espais públics. Sistemes de categorització que utilitzen característiques “sensibles” —com ara el gènere, l’ètnia, la religió i l’orientació política de cada persona—, sistemes policials predictius i sistemes de reconeixements d’emocions serien alguns dels que el Parlament Europeu vol prohibir.

L’Eurocambra vol incloure els sistemes d’intel·ligència artificial dins la classificació que inclou les aplicacions “d’alt risc”, ja que considera que poden provocar “danys significatius” en la salut, la seguretat, els drets fonamentals i el medi ambient. Tampoc quedaran exemptes de la llista aquelles eines d’IA que s’utilitzen per influir en l’opinió dels votants i els resultats de les eleccions i els sistemes de recomanacions que utilitzen aquelles plataformes de xarxes socials amb més de 45 milions d’usuaris.

Amb l’objectiu d’evitar la proliferació d’informacions falses, els sistemes generadors d’IA —com per exemple ChatGPT— també hauran de complir una sèrie de requisits de transparència, així com facilitar la identificació de les imatges artificials —els anomenats “deep fakes”— i garantir salvaguardes contra la generació de continguts il·legals.

En qualsevol cas, els europarlamentaris han volgut deixar clar que la seva posició no pretén frenar la innovació i aposten per la creació del que es coneix com a “sandboxes”, entorns en la vida real establerts per les autoritats públiques per testar la intel·ligència artificial abans d’implementar-la.