El simulador d'incidències és un programa informàtic que permet fingir fallides en diferents punts de la xarxa elèctrica. D'aquesta manera, es pot comprovar el funcionament de tot el sistema de protecció que té una subestació elèctrica com aquesta d'Hostafrancs. L'objectiu: preveure escenaris crítics. MARC RUAIX, responsable de Proteccions i Telecontrol d'Endesa "Això ens permet minimitzar el temps d'actuació, concretar i optimitzar el nombre de clients que afectem perquè sigui el menor possible. I poder així mantenir la qualitat del subministrament i millorar-la. Es com un simulador de vol." Com passa a les cases particulars quan salta el diferencial, a l'interior d'aquestes cabines hi ha els interruptors que, per exemple, tallarien el flux de corrent del metro en cas que hi hagués un curtcircuit. Una protecció indispensable tenint en compte la potència tan elevada amb què es treballa en tot el procés de distribució de l'electricitat. Un procés que comença quan el corrent surt de les centrals elèctriques i se n'augmenta la tensió per facilitar-ne el transport. Això fa que arribi a les subestacions amb una potència de 110.000 volts. Per això calen els transformadors, que tornen a rebaixar-ne la potència i permeten que el corrent entri als domicilis amb entre 230 i 400 volts. El simulador d'incidències ha suposat una inversió de 50.000 euros. De moment, s'ha implantat només al Barcelonès, però Endesa preveu estendre aquesta tecnologia progressivament a tot Catalunya.

L’objectiu és augmentar la fiabilitat i la precisió del sistema que desconnecta la tensió com a mesura preventiva. El simulador actua sobre el sistema de protecció que aïlla elèctricament qualsevol incidència a la xarxa en el menor temps possible ja sigui fruit de condicions meteorològiques, vandalisme o impactes d’elements estranys. D’aquesta manera, s’aconsegueix reduint el temps de reconnexió automàtica de la tensió.

En concret, l’aplicació emula anomalies per modelar la xarxa i les proteccions que salvaguarden el sistema en cas que es produeixi un curtcircuit. La companyia pot validar els càlculs o tornar a configurar la xarxa per augmentar la velocitat d’actuació en cas que el servei quedi interromput.

El simulador d’incidències ha suposat una inversió de 50.000 euros. De moment, s’ha implantat només al Barcelonès, però Endesa preveu estendre aquesta tecnologia progressivament a tot Catalunya.