Estan fent una reunió de treball... al tramvia. Aquesta pot ser l'oficina del futur o almenys això és el que proposa el projecte Breakout, que intenta crear un ambient d'intercanvi d'idees gràcies a les noves tecnologies però allunyat de les quatre parets de l'oficina. JOSÉ ANTONIO GALOSO, Coordinador del Projecte Breakout "Aquest projecte d'abast internacional i fet en col.laboració amb la universitat de Nova York, pretén aprofitar el temps que passem als espais públic, com ara aquest café, per enriquir la nostra feina amb la col·laboració de la resta de persones que envolten. " Sembla que el famós teletreball ja no ens deixarà reclosos a casa, gràcies a projectes com aquest. Treballar al bus, al tren o al Café de la cantonada és un futur laboral al que ens haurem d'acostumar. Queda per veure si ens quedaran hores lliure per estar amb la família.

El projecte Breakout és un treball internacional de recerca social iniciat fa dos mesos a Nova York. El 14 d’octubre passat, el Citilab de Cornellà va habilitar la plaça central del World Trade Center Almeda com a espai de treball a l’aire lliure. Avui trasllada l’experiència a Barcelona i transforma el Trambaix en una oficina sobre rodes.

Fins les 19 h, els antropòlegs del Citilab que impulsen aquest projecte fan xerrades divulgatives sobre “coworking” (compartir un espai obert amb altres treballadors sense oficina), xarxes socials o eines de treball col·laboratiu a L’Illa i als vagons del Trambaix. Els passatgers poden participar en els debats i, de fet, els investigadors faran enquestes i en penjaran les opinions recollides al blog del Breakout, a temps real.

Creació en moviment
L’any passat es van fer prop de 23 milions de desplaçaments en tramvia a l’àrea metropolitana de Barcelona. El trajecte mitjà no acostuma a superar els 10 minuts, però en total són més de 10.000 hores diàries de temps de viatge. El Breakout proposa aplicar aquest temps a activitats que puguin generar valor social, posant les condicions perquè un vagó de tramvia, la tauleta d’un cafè o l’àrea de connexió lliure d’un centre comercial es puguin utilitzar com a espais per connectar idees i generar nous projectes.