El Consell i el Parlament Europeu han arribat a un principi d’acord pel qual l’accés a Internet serà reconegut com a dret fonamental, però podrà ser retirat sense que ho ordeni un jutge. És la solució que han pactat les dues institucions per tirar endavant el Paquet Telecom, la nova legislació amb què Europa vol liberalitzar més les telecomunicacions i reconèixer els drets dels usuaris.

El text original de la Comissió i el Consell Europeu ja preveia la possibilitat que la policia, sense l’ordre d’un jutge, pogués tallar l’accés a Internet dels usuaris que en descarreguin continguts pedòfils o protegits pels drets d’autor. Però el Parlament Europeu ho va esmenar per exigir les garanties judicials. L’acord a què han arribat ara, que haurà de ser ratificat pel Consell i el Ple del Parlament d’aquest novembre, no exigeix que la intervenció la faci un jutge, però sí que l’usuari sigui escoltat durant un procés imparcial i que se’n respecti la presumpció d’innocència.

Un cop aprovat, el Paquet Telecom entraria en vigor a principis de 2010. A partir de llavors, els estats membres tindran 18 mesos per incorporar les mesures en la seva legislació. De moment, a Espanya el tall d’Internet només és possible per la intervenció d’un jutge. Amb la nova legislació europea, els 27 estats membres hauran d’adoptar els criteris comuns.