Les TIC són un sector consolidat a Catalunya, amb presència de grans multinacionals, moltes empreses mixtes i també companyies creades només amb capital català. En total, més de 100.000 persones treballen dins d’aquest sector, la meitat en empreses especialitzades i la resta als departaments tecnològics de companyies d’altres sectors. L’any passat, en plena crisi econòmica, només una quarta part de les empreses tecnològiques va reduir plantilla, mentre que el 36% va contractar més gent.

La Fundació Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno) ha elaborat per tercer any consecutiu el baròmetre del sector tecnològic. Entre octubre i novembre de 2010, es van fer 320 enquestes en línia a directius i professionals, a més de 16 entrevistes en profunditat i cinc grups de treball. La nota mitjana per valorar la situació del sector és de cinc sobre 10, una dècima menys que l’any anterior però tres dècimes més que el 2008. Són més optimistes els que treballen en formació, recursos humans, acció comercial i màrqueting, mentre que a les àrees financera i de R+D puntuen més baix.

Innovar i exportar

Desenvolupar nous productes o serveis i exportar-los és la clau perquè el sector TIC segueixi creixent a Catalunya. Segons el president de la Fundació CTecno, Ginés Alarcón, al país hi ha l’ecosistema necessari per produir innovació: professionals qualificats, centres de recerca, universitats, infraestructures, suport públic, empreses grans i petites… Però encara cal millorar el vincle entre universitat i empresa: que els investigadors apuntin cap a línies de recerca amb un possible desenvolupament comercial, i que les empreses siguin més receptives als estudiants en pràctiques i els nous llicenciats. Sense oblidar la importància del personal que surt dels centres de formació professional.

Alarcón ha subratllat la bona qualitat dels professionals TIC que hi ha a Catalunya, que són la clau de l’èxit del sector, a més de la capacitat d’atreure talent d’altres països. Si en algun aspecte cal millorar la formació dels professionals, és en les habilitats necessàries per a la internacionalització: idiomes i coneixement de les realitats tecnològiques d’altres països. La globalització continua sent el repte pendent de moltes empreses catalanes, també dins el sector tecnològic.

La clau del finançament

El president de CTecno, una fundació en què participen institucions, ciutadans i més de 30 empreses vinculades a la tecnologia, ha assegurat durant la presentació del baròmetre del sector que es necessiten més diners públics i sobretot privats per seguir creixent i creant riquesa a Catalunya. Segons Alarcón, cal finançament per impulsar la innovació i els projectes dels emprenedors, però també per garantir el posterior creixement i finalment per permetre l’adquisició d’altres empreses. Sense companyies catalanes de prou tamany, es fa més difícil competir en un mercat global.