RESPIRA NENS "Tinc una amica que a l'estiu va conèixer un noi..." Són alumnes de quart d'ESO de l'escola Horitzó de la Bonanova. Avui han canviat l'aula per l'auditori del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona per parlar del ciberassetjament. ESTER, alumna de l'escola L'Horitzó "Tinc una amiga que al juliol un noi del seu poble la va obrir per Instagram. Van estar parlant durant un temps fins que va arribar un punt que el noi li va demanar que li passés una foto o més d'una. Jo crec que la majoria de nosaltres encara que diguem que som conscients de les conseqüències no ho som i llavors ella li va passar" ALBERT, alumne de l'escola L'Horitzó "Si algú comparteix una foto més íntima, jo crec que tothom que tingui una mica de seny sap les conseqüències que això pot comportar" Com ells, prop de 300 alumnes de tercer i quart d'ESO participaran fins al juny en les nou sessions del cicle "Justícia i Joves". Aquest any, l'ICAB ha volgut dedicar-lo a l'assetjament que molts menors pateixen a través de les noves tecnologies o de les xarxes socials: ESTHER PALMÉS, diputada de la Junta de l'ICAB "Intentar que entenguin els problemes per exemple del cyberbilling, de l'evolució de les xarxes socials, que siguin conscients de les conseqüències que tenen determinats actes" JORGE NAVARRO, diputat de la Junta de l'ICAB "Des de la pràctica professional ens ho trobem molt amb els coles per l'ús evident que hi ha del whatsapp, del Facebook i d'altres xarxes que el que fan moltes vegades és estigmatitzar a una nena o a un nen amb fotos, de vegades en un entorn determinat que es fan servir en la intimitat i després es vulnera la seva intimitat" Una iniciativa amb la qual el col·legi també pretén acostar als més joves la professió d'advocat. RESPIRA JURAMENT TOGUES "Prometeu i jureu respectar el codi deontològic dels advocats?"

L’assetjament a internet i a les xarxes socials és un fenomen que va en augment amb el pas dels anys, sobretot entre els joves. Per aquesta raó, és important que es facin aquestes sessions. Així ho assegura Rosa Maria Barberà, vicedegana de l’ICAB. “Enguany, els alumnes visionen un curtmetratge. Posteriorment, es fa un debat en què els alumnes pregunten i els advocats responen als dubtes“, ha explicat.

En el film es mostra que una estudiant és víctima d’aquest assetjament a la xarxa. Un cop finalitzades aquestes sessions, l’objectiu és que els alumnes surtin més conscienciats sobre el conegut com a “cyberbullying”. Alguns joves que han participat en aquesta campanya ja coneixien o havien viscut aquest tipus d’assetjament.

La vicedegana dels advocats de Barcelona considera que els joves han de conèixer les seves obligacions i ser conscients de les conseqüències jurídiques d’aquest tipus d’actes. D’aquesta manera, ha dit Barberà, s’ajudarà els joves a prevenir l’assetjament a internet. “Moltes vegades no són conscients i no saben les conseqüències que poden derivar-se dels seus actes“, ha conclòs.