Imatge d'una ponència de la primera edició de la Biennal Ciutat i Ciència. Foto: ACN
Imatge d'una ponència de la primera edició de la Biennal Ciutat i Ciència. Foto: ACN

Aquest dimarts, 8 de juny, ha començat la segona edició de la Biennal Ciutat i Ciència. La programació compta amb la participació d’experts com l’astronauta Ellen S. Baker, la biòloga Donna Haraway, el filòsof Julian Savulescu i els biòlegs Maria Blasco i Carles Lalueza-Fox.

El tinent d’alcalde de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, ha explicat l’objectiu de democratitzar l’accés a la ciència de la ciutadania d’aquest projecte. És per això que l’accés a totes les activitats és gratuït.

La Biennal Ciutat i Ciència 2021 comença amb un programa ampliat de 250 activitats i 300 ponències. Així com en la primera edició va destacar el paper de la presència de les dones en la ciència, enguany la pandèmia és inevitablement un dels eixos centrals de les activitats. Debats i taules rodones com la influència del coronavirus en la vida política, si cal replantejar els sistemes alimentaris o al voltant de l’ús responsable de les dades personals tot i la covid-19 en són un bon exemple.

El tret de sortida ha estat amb l’àgora trobada d’escoles i científiques sobre recerca en covid-19 que s’ha fet al Parc Científic de Barcelona. Joan Subirats considera que reflecteix molt bé l’esperit de la Biennal Ciutat i Ciència ja que treu la ciència dels seus espais “naturals” (universitats, centres d’investigació, laboratoris, etc.) i la porta a places i carrers.

Subirats també reforça la importància de la Biennal en el context de la pandèmia, per donar valor al paper de la ciència a l’hora de donar resposta a urgències de tot tipus derivades de la globalització d’una malaltia.

Els límits, un tema a tractar

Novament recollint el marc de la pandèmia, el programa proposa els límits com a concepte a explorar.

El cartell de la Biennal Ciutat i Ciència mostra científics empenyent els límits

El programa planteja temes com l’exploració espacial, els límits de la mort, els límits de l’explotació de la natura o on són el límits que es posen els científics en la manipulació de la vida. Tot plegat, abordat des de diferents disciplines científiques com la biogenètica, la química o l’astrofísica.

Les activitats de la Biennal Ciutat i Ciència finalitzaran diumenge, 13 de juny, a les 21.30 h amb la Festa de la Ciència al Parc de la Ciutadella, amb un cinefòrum.